Pestera Huda lui Papara

atractii naturale obiective turistice judetul alba pesteri

 

Pestera Huda lui Papara

Pestera Huda lui Papara, aflata in Muntii Trascaului, este cea mai lunga, cea mai dificila, cea mai denivelata, avand cea mai mare sala, cu cea mai inalta galerie si cu cel mai lung curs subteran de pe teritoriul tarii noastre. S-a descoperit aici cea mai mare colonie de lilieci din Europa. Satul care gazduieste pestera poarta numele de Sub Piatra, din comuna Salciua, din judetul Alba.

Album foto Pestera Huda lui Papara

Harta zonala Pestera Huda lui Papara – Muntii Trascaului

Descriere Pestera Huda lui Papara

Pestera era folosita in trecut, in vremea dacilor si in preistorie pe post de locuinta si de loc de cult. Potrivit unei legende, zeul dacilor, Zamolxes, s-a retras intr-o pestera din Muntii Trascau, in cea mai mare si mai vizibila. Se crede ca aceasta pestera este chiar Huda lui Papara. Acesteia i s-a atribuit numele de Pestera Superlativelor, unde este si cea mai mare cascada subterana.

Inca de la intrare pestera prezinta un grad de pericol foarte ridicat, aflandu-se la altitudinea absoluta de 567 metri, fiind orientata in N-NV si avand o inaltime de aproximativ 40 de metri. Baza de 6 metri este ocupata de un lac ce are o adancime de pana la 2 metri.

In interiorul pesterii s-a format o retea subterana, constituita din tuneluri, palate si sali, precum Sala Minunilor, Sala Virgina, Labirintul Ludusan, Sala Tacerii sau Sala Crucii cu Sifonul. In ciuda faptului ca pestera a fost reamenajata in scopul vizitarii in anul 1986, din cauza viiturilor si a conditiilor meteorologice de-a lungul timpului, podetele si scarile de acces au fost distruse.

Pestera reprezinta de fapt o strapungere hidrologica a unor fasii de calcare tithonice, aflate in exremitatea vestica a Masivului Bedeleu. Cele trei paraie, Ponor, Poieni si Seaca se intersecteaza aici, formand un bazin de 150 km patrati, pentru ca mai apoi sa se piarda in masivul de calcar aflat la Vanatarile Ponorului. In trecut, acestea au fost tributare bazinului hidrografic din Ramet, insa, treptat, au fost captate subteran si mutate spre bazinul hidrografic.

O apa care realizeaza un proces deosebit este cea care dispare din Ponorul Vanatare si apare apoi in capatul pesterii, parcurgand pe galerie un traseu de 1200 metri, urmand o cadere de 92 de metri.

Sala Minunilor se prezinta sub forma unui gol imens de 56/92 de metri si o inaltime imensa, 102 metri. Se gaseste aici un depozit de 60 de vagoane de chiropterit. In aceasta zona a pesterii se gasesc cei mai multi lilieci. Din galeria activa, in amonte, exista posibilitatea de escaladare a formatiunii Baricada Mare, careia ii urmeaza doua galerii de mici dimensiuni, care se alatura dupa o scurta portiune, terminandu-se intr-un sifon aflat in coborare 3 metri, devenind apoi orizontal si ingust.

Apa prezenta in acest sifon are origini diferite fata de cele din Vanatarile Ponorului. Mergand mai departe, se ajunge in galeria principala care conduce, peste 200 de metri, La lanturi. Dupa ce se urca verticala de aici, se intra intr-o galerie larga, cu scurgeri parietale, care are finalul 12 metri mai departe.

O alta sala este Sala Crucii, ce are rol de baza pentru hornul ce se intersecteaza cu o galerie fosila aflata la o inaltime de 20 de metri. Din acest loc, inaltimea hornului nu poate fi determinata, dar se crede ca acesta atinge aproximativ 50 de metri.

Nu are ghid si vizitarea ei poate fi facuta de speologi foarte experimentati, echipamentul necesar fiind: costum impermeabil, coarda, surse de lumina. In 1954 un grup de speologi clujeni condusi de geologul Ernő Balogh reusesc o performanta de exceptie pentru acea vreme. Exploreaza intreaga galerie activa de peste 1.200 metri si inca 800 metri de galerii fosile. Dar lucrul extraordinar e realizarea unei harti cu teodolitul de o precizie greu de egalat. In urma unor lucrari de amenajare si cercetare, pe teritoriul pesterii a fost descoperit un celt din bronz, care a fost gasit intr-o cavitate sapata in perete, la 20 de metri deasupra raului si la 10 metri distanta de intrarea in pestera.

Cei care doresc sa viziteze celebra pestera pot accesa drumul care porneste din Salciua, prin Schitul de sub Piatra, ajungand in final la Pestera Huda lui Papara. Zona ofera si alte obiective ce pot fi vizitate, precum Pestera Poarta Zmeilor sau Vanatarile Ponorului.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. nicoleta
  2014-02-02
  17:18:37

  BUNA, am fost aici in august 2013, chiar pana la intrare, peisajul este superb, dar nu poti intra in pestera are un gratar de fier la intrare . Pentru ca este strabatuta de ape este foarte periculoasa, nu este deschisa pentru public. Insa aveti ce vedea in zona , la pestera se poate ajunge pe jos dupa ce ai urcat sus la Manastirea Sfintei Paraschiva se ia in dreapta in jos pe carari de munte. de asemenea mai jos este Cabana Sub Piatra unde este nemaipomenit de frumos , un peisaj de vis , oriunde te uiti sunt numai munti imbracat in paduri superbe. Sper sa mai ajung vreodata pe acolo.

   
 2. Ionut
  2012-11-01
  09:04:41

  Buna ziua, as dori sa ajung si eu in aceasta pestera, dupa descrieri si fotografii pare a fi fantastica....Ma puteti ajuta cu un traseu si cazare pentru pentru a-mi fi mai usor....Se poate merge si fara masina personala? Exista curse care duc pana la pestera?

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>