Pestera Huda Orbului – Arieseni

arieseni pesteri

 

Pestera Huda Orbului

Pestera Huda Orbului este situata in valea Paraul Orbului, afluentul Vaii Vulturului. Pestera incepe din locul denumit Sub Fata Calinesei, fiind situata chiar la baza peretelui format din calcar, care protejeaza valea. Obiectivul este situat la altitudinea de 1250 de metri, avand intrarea printr-o mare deschidere de aproximativ 10-12 metri. Primele sali sunt largi de peste 10 metri, si s-au format datorita conurilor de daramaturi ce provin de afara.

Album foto Pestera Huda Orbului

Harta zonala Pestera Huda Orbului – Arieseni

Descriere Pestera Huda Orbului

Pestera a fost descoperita in 1962 de Matei Dumitru, cel care pazea Ghetarului de la Vartop. Pestera a fost cercetata pentru prina data de catre I. Viehmann, Gh. Racovita si I. Salajan in anul 1963, tot atunci fiind pe aproximativ 280 de metri. Urmatoarele explorari au reusit sa descopere mai mult din cavitate, in anul 1977 fiind deja cunoscuta o suprafata de 607 de metri. Pestera Huda Orbului este un ponor clasic, ce dreneaza apele care provin din cursul superior al vaii, dar si a celor din zona de doline, extinsa pana spre vest. Pestera este formata dintr-o galerie de mari dimensini care formeaza un traseu sinusoidal. Intrarea este de mari dimensiuni, insa mai departe este ingustata de un con inalt de daramaturi. Cursul subteran nu apare decat dupa vreo 60m, dintr-o conducta laterala foarte stramta, si curge printre plaje de pietris si nisip in mare masura acoperite de cruste stalagmitice. Pe alocuri, apele au indepartat stratul de aluviuni si aceste cruste au ramas suspendate pe pereti, fiind dovezi ale fazelor de umplere si excavare ce au avut loc aici.

Dupa aproximativ 120 de metri in pestera, se observa cascada inalta de 8 metri, care este urmata de doua marmite etajate, in spatele carora pestera arata total diferit. Galeria devine mult mai ingusta, cam 2-3 metri si scade de asemenea in inaltime. Resturile de cetina lipite de tavan arata limpede ca acest sector este deseori complet inundat in perioadele de viituri. Aval de cascada, cursul de apa primeste din dreapta un mic afluent care poate fi urmat pe o galerie puternic ascendenta pana in Sala Mare si apoi printr-un culoar foarte jos, pe care se mai poate inainta taras inca 78 de metri. Paraul Orbului nu intra in pestera pe gura ei actuala.

Acesta apare pe un brat lateral care se deschide in peretele stang al pesterii, la o distanta de 60 metri de la intrare. Formatiunile stalagmitice (stalactite „lumanari”, plansee stalagmitice suspendate, draperii, bazine de tip gur si depuneri de mondmilch) continua cu o prezenta bogata aproximativ pana la jumatatea pesterii, intr-un loc in care latimea pesterii ajunge pana la 20 de metri (Sala Alba) galeria principala primeste un afluent stang, aproape inactiv, ce provine dintr-o galerie laterala a carei podea este cimentata cu plansee stalagmitice albe. Cursul de apa si raul subteran descriu in continuare o cadere de 10 metri, ceea ce modifica aspectul subteran. Pestera, care pana aici a avut o latime medie de 7—8 metri, se ingusteaza la 3 metri.

O galerie laterala care vine din dreapta, ascendenta si plina de daramaturi recente, mai produce o ultima largire a pesterii, dupa care continuarea se face printr-un tunel de conducta activa, cu urme de inundare totala. Tavanul galeriei coboara treptat de la 2 metri la 0,40 metri. Pestera se termina cu un sorb activ si cu o sala de 1.5/7 metri umpluta cu pamant argilos. In pestera se afla un numar insemnat de coleoptere cavernicole. Trebuie semnalata prezenta catorva plansee stalagmitice suspendate, cu intervale etajate de la unu la trei, goale sau umplute cu aluviuni, care pot furniza date despre procesele de colmatare si reactivare a pesterii. Cursul ei subteran are o resurgenta inca necunoscuta, iar formatiunile stalagmitice sunt foarte bogate. Vizitarea integrala a pesterii necesita echipament speologic complet si o scara speologica; nu se recomanda turistilor decat pana la cascada.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>