Pestera Izverna

harta muntii mehedinti obiective turistice judetul mehedinti pesteri

 

Pestera Izverna

Situata in imediata apropiere a Localitatii Isverna, la o distanta de aproximativ 50 km de Orasul Targu Jiu, intr-o zona pitoreasca a Muntilor Mehedinti, Pestera Izverna este renumita in intreaga regiune, atat datorita importantei sale speologice, cat si datorita legendelor ce se leaga de numele sau.

Album foto Pestera Izverna

Harta zonala Pestera Izverna – Muntii Mehedinti

Descriere Pestera Izverna

Legendele legate de o presupusa comoara ascunsa in aceasta pestera au atras de-a lungul timpului numerosi vizitatori curiosi sa dezlege misterul acestei grote. Se spune ca in Pestera Izverna se gaseste tezaurul Serbiei, ascuns aici inca din secolul al XIX-lea, pe vremea cand cei doi frati mostenitori, Milan si Mihail Obrenovici, disputau dreptul la tron. Se spune ca timp de trei ani de zile, mesteri si zidari priceputi au ingropat tezaurul intr-un lacas special pregatit, astfel incat sa nu poata fi descoperit.

Dincolo de legende si de toate aceste povestioare pe care batranii din Satul Turbata le-au transmis cu drag din generatie in generatie, ramane potentialul speologic incontestabil al acestei grote, reprezentativa pentru aceasta intreaga zona carstica.

Interiorul Pesterii Izverna a fost pentru prima data explorat pe la inceputul anilor 1950, de catre biospeologul C. N. Ionescu, ce a publicat prima descriere a celor 200 de metri explorati de el. Au fost realizate ulterior numeroase alte cercetari, in urma carora a fost realizat planul pesterii.

Pestera Izverna este amplasata la o altitudine de aproximativ 600 metri si se intinde pe o lungime de aproximativ 1,5 km, fiind strabatuta pe intreaga sa desfasurare de un parau subteran, ce a dat nastere, prin eroziune, unor fisuri si formatiuni specifice. Pestera este dispusa pe trei galerii inundate, cunoscute sub denumirile de Izvorul Verde, Izvorul Negru si Galeria Galbena. Interiorul pesterii poate fi vizitat, insa este necesar un echipament special, din care nu trebuie sa lipseasca cizme, casca, sursele de iluminat si barca pneumatica, avand in vedere ca in interior se gasesc mici intinderi de apa, ce ajung pana la un metru adancime. Pestera Izverna adaposteste si o colonie de lilieci, ce ajunge pana la 2000 de exemplare.

Aceasta zona a judetului Mehedinti se bucura de un potential turistic foarte ridicat, putand fi vizitate in apropiere, pe langa Pestera Izverna, si alte atractii turistice reprezentative, precum Parcul National Domogled, ce inglobeaza pitoreasca vale a Raului Cerna sau Statiunea Baile Herculane.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>