Pestera Izvorul Tausoarelor

muntii rodnei obiective turistice judetul bistrita nasaud pesteri

 

Pestera Izvorul Tausoarelor

Pestera Izvorul Tausoarelor se numara printre cele mai mari atractii naturale de pe teritoriul judetului Bistrita Nasaud, fiind localizata din punct de vedere geografic in pitoreasca zona a Muntilor Rodnei, la o altitudine ce masoara 950 metri.

Album foto Pestera Izvorul Tausoarelor

Harta zonala Pestera Izvorul Tausoarelor – Transilvania

Descriere Pestera Izvorul Tausoarelor

In ceea ce priveste accesul spre zona pesterii, se poate ajunge cu mijloace de transport auto numai pana in localitatile Telciu, Gersa si Parva. Pestera a fost descoperita in anul 1955, de catre Leon Barte, de atunci fiind explorata in mai multe randuri si devenind astfel una dintre cele mai denivelate si mai lungi cavitati de acest gen din tara noastra. Pestera Izvorul Tausoarelor face parte dintr-un complex carstic mai mare, numit Tausoare – Zalion, declarat monument al naturii datorita modului de formare si a caracteristicilor particulare care definesc aceasta zona.

Intrarea in pestera se deschide intr-un versant ce strajuieste Paraul Izvorul Tausoarelor, de aici provenind si numele acesteia. Intrucat galeriile sale insumeaza o lungime de aproape 17 km, prezentand mari denivelari, pestera este foarte greu de strabatut in intregime, fiind necesara o conditie fizica exceptionala. Efortul speologilor ce se incumeta sa se aventureze aici in cercetarile lor este insa recompensat prin atractiile ascunse in galeriile interioare de aici. Pestera are o serie de sali si galerii, Sala Oaselor de Urs, Sala de mese, Galeria Gipsului, ce adapostesc cateva atractii de interes stiintific: depozite fosilifere, asa numitele “flori de gips”. mirabilit, utilizat in procesul de productie al sticlei sau bilele de Tausoare, unice in lume.

Fiind declarata rezervatie stiintifica a Academiei Romane, accesul turistic in aceasta pestera este foarte strict, fiind permisa trecerea a maxim doua grupuri de vizitatori lunar, in perioada lunilor mai – septembrie, cand coloniile de lilieci de aici parasesc zona de habitat.

Pot fi vizitate in aceasta zona si alte atractii naturale, precum: Pestera Magliei, Pestera Zanelor, Pestera Obarsia Strambei sau Pestera din Dealul Popii. De asemenea, Parcul National Muntii Rodnei cuprinde la randul sau mai multe arii naturale declarate rezervatii stiintifice, geologice, peisagistice, floristice, faunistice si speologice, ce contribuie cu succes la potentialul turistic al zonei. Printre acestea se numara: Rezervatia Stiintifica Pietrosu Mare, Rezervatia Naturala Piatra Rea, Izbucul Izvorul Albastru al Izei, Cascada Cailor sau Rezervatia Mixta Lala – Ineu, reprezentativa pentru relieful glaciar ce se gaseste in acesti munti.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>