Pestera Magura – Muntii Apuseni

muntii apuseni obiective turistice judetul bihor pesteri

 

Pestera Magura

Pestera Magura este una dintre cele mai mari pesteri de pe Valea Sighistelului, fiind situata pe versantul drept al acestei vai, chiar inainte de intrarea propriu zisa in Cheile Sighistelului. Pestera s-a format in relieful carstic al Muntilor Bihor, in imediata apropiere a Satului Sighistelului, din Comuna Campeni.

Album foto Pestera Magura

Harta zonala Pestera Magura – Bihor

Descriere Pestera Magura

Pestera este localizata la o altitudine ce masoara aproximativ 550 metri, inregistrand, de-a lungul intregii sale intinderi o diferenta de nivel de 40 metri. Intrarea in pestera este destul de spatioasa, in forma de semicerc, masurand in jur de 10 metri latime si 6 metri inaltime. Lungimea totala pe care se desfasoara Pestera Magura masoara aproximativ 1500 metri, galeriile interioare ale grotei fiind dispuse sub forma unui labirint, dominat de prezenta unor formatiuni specifice pesterilor, precum stalactitele sau stalagmitele, de dimensiuni ametitoare. In interiorul grotei se succed mai multe sali si galerii, foarte spatioase: Sala Liliecilor, Sala Minunilor, Sala Prabusirilor, Sala Mare, Sala Gururilor, Galeria Ursilor sau Galeria Stalpilor.

Pentru explorarea spatiului interior al pesterii, amatorii au nevoie de un echipament potrivit, din care nu trebuie sa lipseasca mijloacele de iluminat si cizmele de cauciuc, avand in vedere prezenta portiunilor umede si alunecoase. De asemenea, Pestera Magura este foarte usor de gasit, beneficiind de un traseu marcat cu bulina rosie, ce ii conduce pe turisti catre destinatie. Tot in apropiere pot fi vizitate alte doua pesteri cunoscute de pe Valea Sighistelului: Pestera Dracoaia si Pestera Pisolca.

Datorita frumusetii formatiunilor intalnite in interiorul pesterii si a descoperirilor arheologice ale cercetatorilor, printre care se numara unelte originare din epoca bronzului, aceasta importanta atractie turistica de pe Valea Sighistelului a fost declarata monument al naturii.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. sadobre
    2013-06-10
    09:19:25

    Pestera Magura (ca si Coliboia) sunt in administratia parcului national Apuseni si sunt inchise (cu porti metalice) oricarui tip de vizitator (chiar si speologi autorizati) in lipsa unui aviz din partea administratorului. Verificat personal in 09.06.2013.

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>