Pestera Meziad – Muntii Padurea Craiului

muntii padurea craiului obiective turistice judetul bihor pesteri

 

Pestera Meziad

Pestera Meziad se numara printre cele mai interesante atractii naturale cu care au fost inzestrate tinuturile bihorene, fiind cunoscuta ca una dintre cele mai mari pesteri din Romania si chiar din intregul continent european. Aceasta se gaseste intr-o pitoreasca zona a Apusenilor, galeriile sale desfasurandu-se pe suprafata Muntilor Piatra Craiului, pe o lungime de aproape 5 km.

Album foto Pestera Meziad

Harta zonala Pestera Meziad – Muntii Padurea Craiului

Descriere Pestera Meziad

Strabatand cararile ce serpuiesc agale printre masivele domoale ale Apusenilor, turistii au ocazia de a descoperi aici frumusetea unor peisaje montane incantatoare. La Pestera Meziad se ajunge foarte usor pe un drum forestier, aceasta fiind localizata foarte aproape de Satul Meziad din Localitatea Remetea, la o altitudine de aproximativ 400 metri. In drumul dinspre sat spre pestera o atractie imposibil de ratat este Stejarul Secular din Remetea, ce dainuie de 400 de ani la marginea drumului judetean ce trece prin localitate. Intrarea in pestera se gaseste  usor, fiind vizibila si avand dimensiuni destul de mari: in jur de 10 metri latime si 15 metri inaltime.

Datorita importantei sale speologice, dar si a speciilor pe care le adaposteste, Pestera Meziad reprezinta o arie protejata de lege, fiind declarata rezervatie naturala. Pestera adaposteste un numar impresionant de lilieci, ce provin din opt specii diferite. Aceasta se numara printre primele pesteri electrificate si amenajate in scopuri turistice. Primele expeditii in pestera, descrierea si cartografierea sa au fost realizate pe la inceputul secolului al XX-lea. Cu timpul, au fost descoperite mai multe galerii subterane ale pesterii, lungimea acestora ajungand la peste 3 km si jumatate dupa ce renumitul speolog roman Emil Racovita a realizat in anul 1921 o expeditie in interiorul pesterii impreuna cu echipa sa de cercetatori. Au fost gasite aici fosile ale unor animale, Ursus Spelaeus, ursul de pestera, si urme care atesta locuirea aceste grote inca din paleolitic si neolitic.

Pestera Meziad este in prezent vizitabila, insa turistii dornici sa descopere frumusetea pe care aceasta o adaposteste, o pot face numai in prezenta unui ghid autorizat care poate fi gasit fie la pestera, indrumandu-i pe vizitatori, fie la Cabana de pe Valea Pesterii. In interior poate intra oricine, nu este necesar un echipament special pentru parcurgerea traseului turistic, ci doar haine potrivite pentru temperaturile mai scazute din interior si eventual o sursa de iluminat.

Interiorul pesterii este incantator, mai ales pentru cei pasionati de speologie si de acest tip de atractii naturale. Universul interior al pesterii este dominat de prezenta a numeroase formatiuni calcaroase, stalactite si stalagmite, ce se gasesc peste tot pe peretii interiori. Galeriile pesterii sunt dispuse pe doua nivele: cel inferior, ce se desfasoara pe aproximativ 1 km si jumatate, ce se ingusteaza la un moment dat, nemaifiind accesibil mai departe turistilor si cel superior, ce masoara putin peste 3 km, in care se disting trei zone: Galeria Descendenta, Galena de Jonctiune, si Gatul Dracului. Pe langa aceste zone principale, se disting in aceasta pestera si alte mici sali, precum: Sala Liliecilor, Sala Oaselor sau Sala Turnurilor. Cele doua nivele se suprapun in punctul numit Podul Natural, oferind o imagine incantatoare. Datorita noilor amenajari turistice finalizate recent, in anul 2013, turistii beneficiaza aici de conditii de vizitare satisfacatoare, avand de asemenea si ocazia de a se aventura la o tura cu tiroliana amenajata in fata imensului portal al pesterii.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>