Pestera Moanei – Oradea

pesteri

 

Pestera Moanei

Pe versantul drept al Vaii Luncilor, intinzandu-se pe o lungime de aproximativ 1200 de metri, in apropiere de comuna Suncuius, se gaseste Pestera Moanei.

Album foto Pestera Moanei

Harta zonala Pestera Moanei – Oradea

Descriere Pestera Moanei

Pestera prezinta doua deschideri, la o distanta destul de mica una de alta. Prima deschidere este orizontala, exurgenta paraului din subteran care de asemenea si strabate aceasta pestera pe toata lungimea. Din ambele intrari se paseste intr-un vestibul de dimensiuni impresionante, ce conduce spre o galerie lunga de aproximativ 100 de metri.

Pe podea se poate observa crusta alba, ce prezinta din loc in loc gururi de apa. In capatul galeriei sub formatiunea de prelingere care s-a format este un tunel care poate fi parcurs, insa cu o oarecare dificultate, datorita faptului ca acesta este acoperit partial de apa. Coridorul conduce spre o salita foarte inalta, care este barata de o cascada ce se intinde spre peretele terminal.

Portiunea terminala a pesterii poate fi vazuta doar daca acest perete este urcat. Insa privelistea este deosebita, datorita formatiunilor de culoare alb-laptoasa.

Pestea Moanei s-a facut cunoscuta prin cascadele de calcar care s-au depus spre apa a carei albie este mai inalta acum decat in momentul cand s-a format pestera. Stalactitele tubulare se inalta pana la 2 metri, avand latimea de cativa milimetri.

Primii 120 de metri de galerii se parcurg foarte usor, insa, dupa acestia, este necesat un echipament speologic adecvat daca doriti sa vedeti frumusetile Pesterii Moanei.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. maria
    2013-04-15
    22:20:13

    este superb ,se merita sa mergeti ,sa vizitati pestera

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>