Pestera Neagra – Muntii Apuseni

muntii apuseni obiective turistice judetul bihor pesteri

 

Pestera Neagra

Pestera Neagra este una dintre cele mai cunoscute atractii naturale din cadrul complexului de formatiuni carstice dezvoltat in Groapa de la Barsa, o cunoscuta depresiune din regiunea Muntilor Apuseni, aflata mai exact in zona Platoului Padis.

Album foto Pestera Neagra

Harta zonala Pestera Neagra – Muntii Apuseni

Descriere Pestera Neagra

La Pestera Neagra se poate ajunge urmand un traseu turistic marcat, cunoscut sub numele de Circuitul Groapa de la Barsa. De asemenea, se poate patrunde in interiorul pesterii prin doua intrari mici, ce se unesc intr-o galerie principala. Numele pesterii provine cel mai sigur de la culoarea inchisa a calcarului in care grota a fost sapata.

Galeriile interioare ale acestei grote din Depresiunea Barsa se intind pe o lungime de aproximativ 1 km, fiind continuate cu cele ale Pesterii de la Zapodie, intregul sistem inregistrand o lungime de peste 12.000 metri.

In Pestera Neagra sunt colectate si majoritatea cursurilor de apa din zona estica a Gropii de la Barsa. De-a lungul intregii sale desfasurari, pestera prezinta numeroase galerii, avene si sali ce incanta prin formatiunile specifice pesterilor.

Explorarea interiorului pesterii este recomandat doar celor care detin cateva cunostinte de speologie, intrucat diferenta de nivel ce trebuie parcursa masoara peste 100 metri. De asemenea, nu trebuie sa lipseasca nici echipamenele speciale si mijloacele de iluminat.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>