Pestera Piatra Altarului – Muntii Apuseni

atractii naturale muntii apuseni muntii bihor obiective turistice judetul cluj pesteri

 

Pestera Piatra Altarului

Pestera Piatra Altarului se face remarcata in randul cavitatilor carstice din Romania datorita nenumaratelor elemente de detaliu cu care este impodobita. Din cele peste 1900 de pesteri situate pe teritoriul tarii, clasand Romania pe locul II in Europa drept tara cu cele mai multe pesteri, si Pestera Piatra Altarului joaca un rol deosebit de important in descoperirea unei lumi conservate intr-un masiv de calcar, departe de schimbarile rapide ale secolului vitezei.

Album foto Pestera Piatra Altarului

Harta zonala Pestera Piatra Altarului – Muntii Apuseni

Descriere Pestera Piatra Altarului

Pestera este situata in Muntii Apuseni, mai exact in Masivul Bihor, gestionarea ei fiind urmarita atent de catre responsabilii Parcului Natural Apuseni. Parcul natural se afla la o distanta mica de Gilau, sau Huedin, fiind o zona usor accesibila dinspre Oradea, Cluj Napoca, Turda, sau Deva.

Datorita importantei speleotemelor din interiorul pesterii, si datorita conservarii naturale de exceptie, Pestera Piatra Altarului este incadrata in categoria A drept importanta, adica este de o deosebita valoare naturala, la nivel international. Pentru a fi vizitata, incepand cu anul 2013 sunt necesare doua aprobari majore: una din partea Comisiei Patrimoniului Speologic, alta din partea Parcului Natural Apuseni. Acest regulament se aplica pentru vizitarea oricarui alt vestigiu cavernicol de asemenea categorie de pe teritoriul Romaniei. Un alt detaliu important din perspectiva vizitarii pesterii, este faptul ca nu se poate realiza decat in grupuri insotite de profesori specializati, sau speologi, cu echipamentul adecvat.

Deoarece Pestera Piatra Altarului este de o asemenea valoare internationala, sunt putine detalii prezentate public. Cu toate acestea, cateva informatii cu privire la descoperirea si structura pesterii sunt accesibile publicului.

Pestera Piatra Altarului a fost decoperita in anul 1984, accidental, de catre Daniel Carlugea, membru al Clubului de Speologie Politehnica Cluj. Probabil oricine si-ar dori sa descopere o data in viata o astfel de splendoare terestra. Intrarea in pestera este una ingusta, insa interiorul acesteia se desfasoara pe o suprafata de aproximativ 3150 de metri, de-a lungul a 4 galerii cu diverse denumiri.

Prima incapere este Palatul cu o inaltime a galeriei de 30 de metri. Numele a fost dat datorita infatisarii formatiunilor cristaliforme de pe tavanul galeriei, ce seamana cu un candelabru imens. Aceste formatiuni – draperii – sunt picurate natural si au reusit sa se formeze de-a lungul a sute de ani. De asemenea, coloanele de calcit ce unesc tavanul de podea ii dau cavernei un aer arhitectural, de parca ar fi fost construite intentionat de o minte stralucita a unui arhitect de exceptie.

Paradisul este urmatoarea galerie. Aceasta este impodobita cu baldachine, ce sunt  intr-un continuu proces de  modificare. Formatiunile denumite astfel sunt niste grupari pe tavan sau perete, realizate prin curgerea apei in amestec cu carbonat de calciu, ce apar sub infatisarea unor fantani inghetate, de o culoare laptoasa. In Pestera Piatra Altarului acel lichid carbonat de calciu inca se mai presara natural, inundand podeaua. Pentru turistii de zi cu zi, fara un echipament adecvat si o instruire in prealabil vizitarea unei astfel de zone ar fi imposibila, cu atat mai mult, cu cat pestera nu este amenajata pentru vizitare (gururile nu sunt desecate, pestera nu e iluminata electric, sau betonata in anumite zone, pentru a se putea calca mai facil). Orice forma de modificare ar fi distrus o parte din bogatia naturala a pesterii, valoarea ei fiind cu totul compromisa.

Alte elemente de detaliu situate in galeria Paradis sunt: perlele de pestera (niste formatiuni asemenea unor pietricele impecabil slefuite, amplasate intr-un cuibusor pe podea, inundat cu apa), coralitele (formatiuni asemanatoare coralilor marini), cristalele de calcit (formatiuni minuscule, ce au diferite forme, si anumite sclipiri atunci cand sunt luminate), etc.

Geoda este cea de-a treia sala. Ea este una impresionanta datorita puzderiei de cristale de calcit, imprastiate pe intreaga suprafata a podelei cavernicole, sub oglinda transparenta a apei mineralizate. Fenomenul de cristalizare este unul rar la nivel mondial, fapt pentru care Pestera Piatra Altarului isi merita, inca o data, caracterul ovational.

Altarul Ursilor asemenea Pesterii Ursilor, dar intr-o stare de conservare exceptionala naturala, este ultima sala a pesterii, un spatiu al cimitirului ursilor. Craniile, sau chiar intregile schelete pot fi descoperite inmormantate de natura in aceasta pestera a paradisului.

Fotografii cu Pestera Piatra Altarului au fost expuse la Sediul Natiunilor Unite din New York in anul 2008, iar un documentar in exclusivitate a fost prezentat cu ocazia celei de-a XXX-a editie a Festivalului Speoarta, organizat in anul 2010 la Timisoara, de catre speologul Albert Bajas. De asemenea, regizorul de documentare Jaque Yves Costeau a prezentat in anul 1991 in cadrul uneia din filmarile sale, si Pestera Piatra Altarului.

Pestera Piatra Altarului este cotata ca fiind in topul celor 3 cele mai frumoase pesteri din Europa, sau clasata de altii ca fiind cea mai frumoasa pestera din Europa. Desi vizitarea ei este mai dificila, datorita necesitatii protejarii acestui mediu in cea mai pura forma naturala posibila, totusi ramane la aprecierea fiecaruia sa estimeze in ce masura spatiul romanesc, cu “operele sale de arta naturala”, este unul deosebit, ce ar merita vizitat. In cadrul Parcului Natural Apuseni se mai pot vizita si alte minunatii ale naturii, precum: Pestera Vartop si o parte din Pestera Scarisoara. In apropriere de Parcul Natural Apuseni se gasesc peisaje montane aparte, la care se pot enumera Zona Rachitele, cu Cascada Valul Miresei, Pestera Ursilor, Pestera Chiscau, Zona Padis, sau Statiunea Belis – Fantanele.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 4

 
 1. hasaspaul
  2013-11-07
  22:59:37

  greu de zis daca e bine sau nu ca este inchisa, ma fascineaza de ani buni acesta pestera si sper sa pot sa o vad in realitate cat mai repede

   
 2. Doru
  2012-11-06
  16:28:42

  Pestera este inchisa asa ca, dragi iubitori ai muntelui, multumiti-va doar cu pozele si cu comentariile aferente.

   
 3. Ane
  2011-02-11
  02:48:10

  cred ca este foarte bine ca aceasta fumusete unica nu este deschisa turistilor.......in acest fel omul nu o poate distruge....sau lua anumite "suveniruri" cum obisnuisc sa faca in alte parti.......multi sunt cei care nu realizeaza ca acestor fumuseti le ia mi de ani sa creasca....bravo celor care au gija de pestera

   
 4. Ce Mai Vrei
  2010-07-22
  10:17:28

  Foarte interesant articolul dvs. si foarte interesanta si destinatia turistica prezentata. As dori sa stiu cum este drumul pana acolo? Se poate circula cu masina?
  Harta Google nu m-a ajutat prea mult. Pentru GPS, aveti coordonatele exacte?

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>