Pestera Polovragi – Masivul Parang

masivul parang muntii parang obiective turistice judetul valcea pesteri polovragi

 

Pestera Polovragi

Pestera Polovragi este situata in comuna Polovragi in judetul Gorj pe malul stang al Oltetului, la o altitudine de 670 m si la 20 m inaltime fata de talvegul raului, la 6 km nord de DN 67 Targu-Jiu – Ramnicu-Valcea si 500 m de Manastirea Polovragi.

Album foto Pestera Polovragi

Harta zonala Pestera Polovragi – Masivul Parang


Descriere Pestera Polovragi

Pestera Polovragi a luat nastere prin procesul de eroziune a calcarului de tip “jurasic” din Muntii Capatanii, proces ce a avut loc prin intermediul apelor raului Oltet.

Prima descriere a pesterii Polovragi a fost facuta de Joannes, in anul 1868, ulterior in anul 1901, scriitorul Al. Valhuta ajungand sa o mentioneze in impozanta sa lucrare “Romania pitoreasca”.

In 1929, a fost cercetata de Emil Racovita si R.jeannel, pentru ca mai tarziu, cercetarile arheologice sa fie efectuate de catre C.S. Nicolaescu Plopsor, in anul 1952.

Intrarea in pestera a fost realizata in mod artificial, fiind distrus peretele din partea de vest. Este una din pesterile mari ale tarii noastre, avand o lungime de peste 9300m, alaturi de galeriile laterale, care se afla, din acest punct de vedere, pe locul 5 intre pesterile din tara. Pestera este formata dintr-o galerie principala orizontala, din care se desprind, mai ales in prima si in ultima portiune a ei, galerii laterale de mici dimensiuni, multe din ele colmatate cu aluviuni. Pestera Polovragi a fost renumita inca din timpuri stravechi, Cercetaile arheologice au scos la iveala urme materiale care dateaza inca din epoca bronzului.

Pe peretii pesterii se pot remarca o serie de scrieri cuneiforme si urrme ale facliilor dacice. Potrivit legendelor, pestera comunica printr-o galerie cu Cetatea Dacica, iar prin acest loc dacii se faceau nevazuti, reusind sa apara apoi in alta parte, luandu-si prin surprindere dusmanii. Tot aici se spune ca ar fi trait zeul dac Zamolse.

Impresionante fara nicio exagerare sunt Sala divina si Bolta insangerata intitulate asa datorita culorii rosii a peretilor pesterii.

Pestera Polovragi impreuna cu Cheile Oltetului de o frumusete si maretie rara, constituie un punct de atractie veritabil in adevaratul sens al cuvantului pentru turistii iubitori de natura.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 4

 
 1. popescu florin
  2013-11-18
  18:32:18

  Ar mai fi de adaugat ca pestera a fost utilizata pina in
  1918 ca ascunzatoare pentru femei si mincare pe timp de razboi. s.s. ghidul pesterei

   
 2. Miky
  2012-10-15
  16:26:34

  Subscriu Clau!
  Doamna Felicia Bantea este de milioane! Si pe noi ne-a impresionat si ne-am bucurat ca am avut prilejul sa o bombardam cu intrebari...n-am mai vazut ghid atat de devotat!

   
 3. Clau
  2012-09-04
  20:52:46

  pestera este superba, dar cea mai tare este ghida Pesterii Polovragi, Felicia Bantea, felicitari.

   
 4. Ana
  2010-11-12
  00:20:27

  In cea de-a 5a fotografie se poate observa o sfera de lumina!

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>