Pestera Ponicova

cazanele dunarii cazanele mari defileul dunarii obiective turistice judetul mehedinti pesteri

 

Pestera Ponicova

Pestera Ponicova este localizata in masivul muntos Ciucaru Mare (in localitatea Dubova, judetul Mehedinti), fiind sapata in malul stang al Dunarii. Mai este cunoscuta si sub numele de Pestera Gura Ponicovei, Pestera Liliecilor sau Pestera de la Gura Apei. Prezinta un grad de dificultate mediu, fiind considerata cea mai mare pestera din Clisura Dunarii (cu o lungime de 1666 metri).

Album foto Pestera Ponicova

Harta zonala Pestera Ponicova – Orsova

Descriere Pestera Ponicova

Pestera prezinta mai multe puncte de acces: cea mai accesibila intrare este situata in Cheile Ponicovei din DN57, coborand pe langa podul de peste Paraul Ponicova, se continua drumul prin vale, pana se ajunge la aceasta; pestera prezinta o alta intrare la un nivel superior fata de prima, insa mult mai greu accesibila turistilor; cea de-a treia intrare este situata la nivelul actual al Dunarii, la care se ajunge insa doar cu salupa/barca, fiind necesar sa se parcurga pana la gura pesterii approximativ 500 metri pe sub peretele Ciucarului Mare.

R. Jeannel si Emil Racovita au furnizat incepand cu 1872 primele informatii despre fauna aceastei pesteri si din 1962 au avut loc cercetari extensive desfasurate de cercetatorii din cadrul Institutului de Speologie din Bucuresti.

Pestera Ponicova este compusa din mai multe galerii care comunica intre ele (insumand impreuna 1.660 metri), fiind situate pe doua etaje (cel superior este in totalitate fosil, iar cel inferior este subfosil):

– dinspre cheile Ponicovei (de pe uscat) se intra in Galeria Ogasului Ponicova, sau pe o potecuta ingusta in Galeria Liliecilor. Aceasta este o sala lunga de peste 100 metri, lata de 60 metri si inalta de peste 30 metri, care are pe podea blocuri de prabusire, gropi, concretiuni si movile de guano provenite de la liliecii relativ mari;

Galeria Principala, numita si Galeria Ponicovei are o lungime de 400 metri si o inaltime de pana la 26 metri si asigura legatura dintre intrarea de la nivelul inferior al Paraului Ponicova cu cea de la nivelul Dunarii; cele doua deschideri de mari dimensiuni fac ca aceasta galerie sa fie puternic iluminata natural; Galeria Ponicova comunica la randul sau cu sala laterala, de mici dimensiuni, cunoscuta sub numele de Sala Mica, aici gasindu-se doar cateva concretiuni;

Galeria Concretionata: se ajunge in aceasta incapere dupa ce se urca o panta abrupta de aproximativ 31 de metri de la Galeria Principala, fiind considerata si partea cea mai frumoasa a pesterii; aceasta se caracterizeaza prin faptul ca este un sistem fosil ascendent, fiind format pe diaclaze intersectate; de asemenea vizitatorii pot observa ca planseul, cat si a ramificatiilor acestei galerii sunt acoperite de numeroase stalagmite si uneori de argila, nisip si calcita;

Galeria Liliecilor si Sala Mare: la 25 de metri mai sus de deschiderea spre Dunare se gaseste intrarea care conduce spre aceste 2 galerii ale Pesterii Polnicova; aceste incaperi formeaza la randul lor un sistem fosil, fiind format pe diaclaze; Sala Mare poarta aceasta denumire sugestiva datorita faptului ca are o lungime de 100 metri, o inaltime de 32 metri si o latime de 50 metri;

Galeria Scarii si Galeria cu Argila: se ajunge in aceste galerii  din Sala Mare, acestea caracterizandu-se prin faptul ca planseul prezinta anumite particularitati precum stalagmite izolate, o crusta stalagmitica, precum si coloane, domuri, gururi si blocuri mari de prabusire si bolovanis; in Galeria Liliecilor se gasesc stalactite pendulante foarte alungite si subtiri, iar Galeria cu Argila este scunda si ingusta, avand un caracter ascendent, fiind in acelasi timp labirintica si alternand cu sali de mici dimensiuni; tot in aceasta pestera au fost descoperite oase de urs si de hiena de pestera.

Vizitarea Pesterii Ponicova se poate facea pe toata perioada anului, insa optimul este in intervalul mai – octombrie. Se recomanda ca vizitatorii sa fie echipati corespunzator atunci cand aleg sa viziteze acest obiectiv turistic natural, cu cizme de cauciuc, casca de protectie, salopeta si lanterna; vizitarea intregii pesteri dureaza, datorita marimii sale relativ mare, in jur de 2-3 ore. In  perioadele de viitura, Galeria Ponicovei este inundata partial sau total cee ce o face inaccesibila pentru vizitare; de asemenea dat fiind gradul ridicat de dificultate al acesului in etajul superior al pesteri este bine ca vizitarea acestuia sa se faca in prezenta unui ghid turistic specializat.

Intreaga zona de care apartine si Pestera Ponicova este parte integranta din Parcul Natural Portile de Fier, care a fost creat pentru a proteja unele specii submediteraneene, precum si pentru conservarea acestui peisaj unic in Europa.

Pestera Ponicova a fost declarata rezervatie speologica datorita  faptului ca au fost gasite aici resturi de fosile de Ursus spelaeus, precum si un fragment de ceramica foarte veche si a unor specii endemice.

Toate acestea fac din Pestera Ponicova o atractie a zonei, aceasta putand fi vizitata si de catre persoane mai putin experimentate.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>