Pestera Popovat – Cheile Carasului

cheile carasului muntii aninei parcul national semenic pesteri

 

Pestera Popovat

Pestera Popovat face parte din complexul de pesteri prezente in Cheile Carasului, in Muntii Aninei din judetul Caras-Severin. Se situeaza pe raza localitatii Iabalcea, in apropierea Pesterii Comarnic. Are o lungime totala de 1.121 m. Marimea pesterii creste pe masura ce se avanseaza inauntrul ei, pornind de la o galerie de intrare ingusta, cu sali mari legate intre ele si culminand cu Sala Finala, lunga de 80 m, lata intre 10 si 20 m si cu o inaltime de pana la 20 m. Aceasta este si cea mai bogata in formatiuni calcaroase.

Album foto Pestera Popovat – Cheile Carasului

Harta zonala Pestera Popovat – Cheile Carasului


Descriere Pestera Popovat – Cheile Carasului

Intrarea este mica urmand o galerie de 10 m. scunda, care ajunge in “Sala cu Prabusiri”, continuata de galeria ” Drumul lui Adam “, aici gasindu-se o multitudine de speleoteme unele dintre ele din cauza proprilor greutati fiind prabusite pe planseul salii.

Din Sala cu Prabusiri se poate ajunge spre galeria larga si scunda, cepoarta numele de Sala Inferioara, fiind locul unde se formeaza un deosebit lac subteran in cazul viiturilor. Tot de aici, mergand taras printr-o galerie ingusta ajungem in Sala cu Oase ce adaposteste in afara de oasele de lilieci, rozatoare si ursus speleus o multime de speleoteme.

In continuare se trece prin galerii stramte ajungand in Sala Mica, Sala Tripla si Sala cu Argila. Din Sala cu Argila porneste o galerie mare care dupa 100 m se ajunge in Sala Finala impresionata prin dimensiuni. Aici isi etaleaza frumusetea stalactitele cu ramificatii, stalacmite, stalactite fistulare, mici helictite, coloane, gururi, etc. Din aceasta sala se porneste o ultima galerie, Galeria Emilian Cristea, scurta, ce se termina in impenetrabil.

Ramasitele din Sala cu Oase arata ca pestera a fost populata de 8 specii dintre care unele foarte rare in Romania: Myotis becksteini si Eptesicus nilssoni. Sapaturile din etajul fosil au scos la iveala resturi de Ursus Speleus si ale unui rozator fosil Cricetulus migratorius.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>