Pestera Sinesie

obiective turistice judetul arad pestera pesteri

 

Pestera Sinesie

Pestera Sinesie s-a dezvoltat intr-o zona numita Calcarele de la Caprioara, un banc calcaros format dintr-o fasie ingusta de depozite neojurasice si  este situata la aproximativ 1 km de centrul localitatii Caprioara, in bazinul Vaii Capriorisca, pe malul stang al raului Mures, intre Dealurile Lipovei si Muntii Poiana Rusca, la aproximativ 6 km de localitatea Savarsin.

Album foto Pestera Sinesie

Harta zonala Pestera Sinesie

Descriere Pestera Sinesie

Pestera Sinesie este plasata la o altitudine  relative de circa 30 m si o altitudine absoluta de 180 m, iar accesul se face din drumul judetean SavarsinCaprioara. Dealurile Lipovei sunt alcatuite din roci sedimentare precum calcare, pietrisuri, argile, conglomerate, marmore si calcare policrome. Pestera Sinesie are o singura intrare, alaturi aflandu-se doua cavitati modeste, la liziera padurii, in spatele unor case din satul Caprioara, numite Pestera Mica de la Sinesie si Pestera Vulpii.

Pestera a fost formata in regim inecat de un curs de apa, care in prezent este situate la 10 m mai jos de intrare, sub forma de izvor carstic si s-a  dezvoltat de-a lungul unei galerii principale, in jurul careia sunt dispuse o serie de diverticole mici, dar si un put de aproximativ 5 m, care duce la un nivel inferior. Podeaua pesterii este formata din pamant si guano, excremente de liliac.

In interiorul pesterii au fost gasite fragmente osteologice fosile de Ursus spelaeus, ursul de pestera sau de caverna din timpul Pleistocenului, de acum aproximativ 20.000 de ani, vetre de foc si fragmente de ceramic din epoca neolitica, unelte din paleolitic si cateva specii de chiroptere.

Pestera  Sinesie a fost declarata arie naturala protejata conform legii nr 5/2000, avand clasa de protective B.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt: Statiunea Baile Lipova, Bazarul Turcesc din Lipova, Muzeul Orasesensc din Lipova, Manastirea Maria Radna, Cetatea SoimosBiserica Ortodoxa din Lipova, Rezervatia Naturala Magura cu Ghimpi, Rezervatia Naturala Locul Fosilifer Zabalt, Castelul Mocioni – Teleki din Capalnas, Castelul Mocioni din Bulci, Castelul Konopi, Rezervatia Naturala Locul Fosilifer Monorostia, Revervatia Naturala de Paliur de la Radna si Rezervatia Naturala Balta Soimos.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>