Pestera Sura Mare – Muntii Sureanu

muntii sureanu obiective turistice judetul hunedoara pesteri

 

Pestera Sura Mare

Pestera Sura Mare se afla intr-o pitoreasca zona, pe Valea Paraului Ponor, pe raza Satului Ohaba Ponor, din judetul Hunedoara. Aflata in regiunea protejata a Parcului Natural Gradistea Muncelului – Cioclovina, pestera reprezinta si ea o arie protejata, ce a fost explorata pentru prima data in anul 1929.

Album foto Pestera Sura Mare

Harta zonala Pestera Sura Mare – Muntii Sureanu

Descriere Pestera Sura Mare

Scaldata de Raul Ohaba, pestera este greu accesibila datorita baricadelor de bolovani si a alternarii zonelor uscate cu lacuri si cascade. Pestera are o lungime de aproximativ 4500 metri si cuprinde numeroase sali, dintre care Sala Mare este cea mai spectaculoasa, peretii acesteia fiind acoperiti cu scurgeri parietale, baldachine de forme si culori diferite, iar podeaua acoperita cu gururi in cascada. In prima sala mare, cu tavanul de 40 metri inaltime, au fost descoperite resturi de ceramica neolitica si oase de animale domestice. Aici se gaseste si o intindere de apa subterana, Lacul Dorna Mare, cu o lungime de aproximativ 60 metri si o adancime intre 1,8-3 metri, ce ingreuneaza si mai mult traseul, datorita stancilor care formeaza praguri de calcar. Temperatura aerului in pestera este de 8-10 grade, iar cea a apei de 7-9 grade.

Aici se gaseste una din cele mai mari colonii de lilieci pitici in hibernare din Europa. Colonia de Pipistrellus, cu aproximativ 34.000 de indivizi, aflata la 350 metri de la intrare, este completata, la inaltimi mai mari de colonii de Miniopterus schreibersi. Liliacul pitic, cantareste intre 3-5 grame si poate consuma pana la 1500 de tantari intr-o singura noapte.

Turistii care se incumeta sa viziteze pestera, pot vedea doar intrarea monumentala, larga de 8-12 metri, cu o inaltime de 37 metri si sala mare de la intrare. Pentru inaintarea in pestera sunt necesare un echipament special de protectie si experienta speologica.

Daca va aflati in zona mai puteti vizita si o serie de alte obiective turistice reprezentative pentru aceasta regiune: Cheile Crivadiei, Turnul Medieval de la Crivadia, Pestera Bolii, Cetatea de la Pestera Bolii sau Cheile Banitei.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. Diana Panaiotu
    2010-02-21
    20:27:54

    Alba Iulia?

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>