Pestera Tecuri – Muntii Sureanu

muntii sureanu obiective turistice judetul hunedoara pesteri

 

Pestera Tecuri

Pe raza Parcului Natural Gradistea Muncelului – Cioclovina, se afla Pestera Tecuri, arie protejata, de interes national. Situata pe Valea Pietrosului, pestera a reusit sa se faca renumita prin stalagmitele, formatiunile coraliene si microcristalele de o frumusete deosebita ce pot fi gasite aici.

Album foto Pestera Tecuri

Harta zonala Pestera Tecuri – Muntii Sureanu

Descriere Pestera Tecuri

Principalul punct de atractie este cea mai mare stalagmita din Romania, de culoare alba cu reflexii roze, atingand inaltimea de 7 metri, declarata monument natural in anul 1954.

Anul 1947 este anul in care a fost descoperita pestera de catre un localnic din Crivadia. Pestera reuseste sa ofere un minunat spectacol natural, dat de lacul care se crede ca ar fi sursa unei mari galerii subterane, dar si de putul care are caracteristici deosebite, insa nu i s-a acordat atentia cuvenita.

Pestera Tecuri nu a fost studiata nici pana astazi in intregime. Se considera ca ea se extinde pe o lungime de cativa kilometri.

Obiectivul natural este situat la o altitudine de 920 de metri, avand lungimea descoperita de 500 de metri. Accesul in pestera se poate face prin avenul adanc de 12 metri, care a fost amenajat cu o scara realizata din lemn, ajungand apoi la salile deosebit de bogate in concretiuni de calcar transparente sau colorate, pestera manifestandu-si astfel caracterul de unicitate.

Dupa intrarea in pestera se pot observa doua galerii, una spre nord-est si una in partea sudica. Galeria nord-estica prezinta numeroase bijuterii naturale realizate prin cristalizarea carbonatului de calciu, precum stalactite, stalagmite sau coralite. La capatul galeriei sudice se poate ajunge trecand peste un lac si ajungand la putul situat aici.

Muntii Sureanu ofera o paleta larga de obiective turistice, pe langa Pestera Tecuri. O serie de chei sunt renumite in Muntii Sureanu. In partea de sud-vest a Dealului Runcu, deal ce are altitudinea de 788 de metri, se afla Cheile Crivadiei, ce au lungimea de peste un km. Aceste chei nu prezinta poteci, datorita ingustimii si verticalitatii peretilor. Cheile Banitei gazduiesc o pestera celebra, Pestera Bolii, formata prin actiunea paraului Jupaneasa, o pestera deosebita al carei interior este usor de parcurs, inaltimea acesteia fiind cuprinsa intre 10 si 12 metri.

Zona Muntilor Sureanu este o zona recomandata cu caldura spre vizitare, in special iubitorilor de natura, care doresc un moment de pace si de evadare din agitatia urbana.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. dani
  2013-11-17
  18:16:59

  Am fost la pestera acum 20 de ani am vazut interiorul doar cu ajutorul unor lampi cu carbit.Am vazut ceva senzational.Pe vremea aceea se intra pe o usita de fier,dupa ce coborai o scara de lemn foarte subreda.Norocul nostru a fost ca am gasit cabana forestiera care era inca buna pe vremea aceea,care servea muncitorilor de la pepiniera din acea zona,si un refugiu foarte bun pentru noi acei tineri care ne aventuram in necunoscut.Era foarte greu sa ajungi pana acolo pe jos din CRIVADIA sau BARU MARE

   
 2. razvan
  2013-08-07
  14:25:01

  Nu exista nici un indicator pentru pestera Tecuri. Din discutiile cu localnicii am aflat ca se poate ajunge decat mergand pe jos, pe un drum forestier, sau cu un autoturism de teren. Ajuns la pestera constati ca aceasta este inchisa (nu se poate vizita).

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>