Pestera Tolosu – Cheile Carasului

cheile carasului parcul national semenic pesteri

 

Pestera Tolosu

Aflata in apropiere de localitatea Iabalcea, Pestera Tolosu se afla sub varful Tolosu, pe versantul drept al Cheilor Carasului din Muntii Aninei. Pestera este recunoscuta de mult timp prin faptul ca este activa. Explorarea ei a fost foarte dificila de-a lungul timpului, din cauza conditiilor neprielnice pentru explorare. Incepand cu anul 2000, aceasta a fost explorata pe intreaga sa lungime de 1830 m.

Album foto Pestera Tolosu – Cheile Carasului

Harta zonala Pestera Tolosu – Cheile Carasului


Descriere Pestera Tolosu – Cheile Carasului

Pestera a fost formata dintr-un sistem de 5 sifoane care se succed. Sifonul din amonte este situat cu 25 de metri mai jos decat sifonul aflat la intrare. Nu sunt intalnite aici multe formatiuni de tipul stalagmitelor, acest lucru fiind dovada clara ca prin pestera deseori apar torente violente. De asemenea, in interiorul pesterii se afla cateva lacuri de sifon.

In partea centrala a pesterii pot fi observate cateva formatiuni deosebite prin aspect, aflate deasupra cursului subteran. In Pestera Tolosu se face remarcata formatiunea ce poarta numele de Baldachin, ce are o latime de peste 6 m si inaltimea de peste 3 metri. In contiunare pestera este greu de eplorat, fiind indicata mai ales celor ce au experienta in speologie si echipamente adecvate.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>