Pestera Tunel – Mahmudia

delta dunarii mahmudia obiective turistice judetul tulcea pesteri

 

Pestera Tunel

Pestera Tunel reprezinta unul dintre cele mai marcante obiective turistice ale Deltei Dunarii create de natura, pentru a incanta prin expresivitatea si originalitatea ei pe turistii veniti aici sa o viziteze. Aceasta este amplasata pe malul drept al Bratului Sfantu Gheorghe, in imediata vecinatate a debarcaderului – judetul Tulcea. Accesul se poate realiza prin Localitatea Mahmudia.

Album foto Pestera Tunel – Mahmudia

Harta zonala Pestera Tunel – Mahmudia

Descriere Pestera Tunel – Mahmudia

Scurta descriere: Pestera Tunel se intinde pe o lungime de aproximativ 20 m, pe directia NNE – SSV. Situata la altitudinea absoluta de 15 m si cea relativa de 9 m (raportat la malurile Dunarii).

In privinta genezei Pesteri Tunel este conturata pe doua paliere, in functie de dimensiunile si profilul unicat al galeriei.

O prima teza exprimata de specialistii in materie sustine ca aaceasta pestera a luat nastere prin eroziunea apelor unui mic afluent al fluviului care iesea din formatiunea calcaroasa. Cea de a doua teza a speologilor sustine ideea potrivit careia ar fi vorba de saparea acesteia in timpul construirii cetatii antice, din perimetrul actualei comune, piatra fiind utilizata la unele constructii. Poarta de acces este ascendenta si relativ ingusta (1,9/1,4 m), reliefand existenta unei guri de scurgere a apei, spre exterior.

Remarcam aici prezenta straturilor calcaroase, care au o inclinare de 20o, de culoare cenusiu inchis.

Pestera nu prezinta nici un fel de urma de concretionare, apa fiind prezenta numai in stare de condens in cantitate redusa, fara o concentratie suficienta de dioxid de carbon pentru a dizolva pe cale naturala calcarul prezent aici.

Precizam faptul ca pentru vizitarea acestei pesteri este necesar un echipament minim adecvat impreuna cu o sursa de iluminat.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. George
    2014-05-04
    18:54:53

    Sînte-ţi convinşi că peştera mai există

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>