Pestera Unguru Mare

obiective turistice judetul bihor pesteri

 

Pestera Ungurului

Aflata pe teritoriul judetului Bihor, pe versantul nordin al Muntilor Padurea Craiului, in stanga Crisului Repede, apartinand de localitata Suncuius, se afla Pestera Ungurului, dupa cum mai este denumita, pestera fiind impresionanta prin dimensiuni, dar si prin istoria pe care o poarta.

Album foto Pestera Ungurului

Harta zonala Pestera Ungurului – Bihor

Descriere Pestera Ungurului

Pestera Ungurului se intinde pe o suprafata de 24 de metri si inaltimea de 27 de metri. Pestera a ajuns sa fie considerata un muzeu de tip neconventional prin vestigiile intalnite aici, care i-au dat caracterul de izvor istoric si stiintific prin dovezile de locuire din perioada neolitica si din epoca metalelor. In interiorul pesterii au fost descoperite ramasite umane, unelte confectionate din piatra, precum lame, aschii de debitaj, fragmente de lame, dar in special obiecte confectionate din ceramica si dalti.

Au fost intalnite sanctuare si labirinturi. Alaturi de acestea au mai fost descoperite elemente realizate din os, precum unelte care foloseau la perforarea cheilor sau pentru cusut. Cele mai multe descoperiri dateaza din mileniul al VI i.e.n. Pestera Ungurului este considerata si astazi locul ideal pentru a studia evolutia geologica din zona, astfel, a fost amenajata cu sprijinul Uniunii Europene.

Din intreaga suprafata, de aproximativ 2 kilometri, doar doi dintre acestia au fost deschisi pentru vizitare in anul 1999, cand o parte din galerii au fost amenajate. Pestera este bogata in resursele care pot fi descoperite in cavernamentul ce prezinta un portal inalt de aproximativ 30 de metri si lat de peste 20, alaturi de sala de intrare, care atinge lungimea de 146 de metri, continuandu-se pe inca 350 de metri cu o portiune care prezinta prabusiri de blocuri.

Cea mai importanta descoperire din pestera, dar si cea mai recenta este necropola din galeria finala, zona care inca este cercetata. Au fost gasite aici numeroase vase din lut, obiecte realizate din bronz, dar si o margea realizata din chihlimbar care are provenienta baltica.

Aceste aspecte deosebite ale pesterii au fost inspiratie pentru legende, avand o incarcatura istorica si geologica vasta. Inca de la intrare se pot observa cristalele transparente de calcita care impodobesc tavanul si peretii interiori de la etaje inferioare. Sala podoabelor, probabil cea mai cunoscuta sala de pe intreg teritoriul pesterii se face remarcata prin numeroasele forme cristaline, decorate cu tepi si lame, peretii fiind imbogatiti de reteaua alba de ochiuri marunte, asezate pe fondul rosu-albastru.

In zona portalului au fost descoperite cele mai vechi vestigii, care dateaza inca din epoca neolitica.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>