Pestera Valea Cetatii – Masivul Postavaru

muntii postavaru obiective turistice judetul brasov pesteri rasnov

 

Pestera Valea Cetatii

Pestera Valea Cetatii, sau Pestera Fundata cum mai este aceasta cunoscuta, este localizata in partea vestica a Masivului Postavaru, la o altitudine ce masoara in jur de 790 metri, la aproximativ 3 km distanta de orasul Rasnov si aproape 2 km de Cetatea Rasnov. Aceasta face parte dintr-o arie naturala protejata de lege pentru elementele naturale pe care le conserva, precum fenomenele carstice din Pestera Valea Cetatii, lapiezurile din Poiana Dracului sau flora ce include arbori seculari.

Album foto Pestera Valea Cetatii

Harta zonala Pestera Valea Cetatii – Masivul Postavarul

Descriere Pestera Valea Cetatii

Accesul catre acest obiectiv turistic se poate face usor, traseul fiind unul dintre cele mai cunoscute si intens circulate din intreaga zona. Se urmeaza drumul national DN 1, ce leaga Brasovul de capitala tarii, Bucuresti, pe traseul Poiana BrasovRasnov, dupa care se merge pe soseaua Valea Cetatii pana la punctul de intalnire cu Valea Fundata, la km 19 gasindu-se o parcare amenajata special pentru cei sositi sa viziteze aceasta zona naturala protejata.

Declarata zona naturala protejata de interes national in anul 2000, Pestera Valea Cetatii a fost intaia data deschisa in anul 1949, in urma unei explozii hidraulice care a avut ca urmare indepartarea materiei ce astupa gura de intrare in interiorul cavitatii. Primul studiu asupra pesterii in urma caruia s-au realizat schita si descrierea pesterii au fost desfasurat in cursul anului 1958. Ulterior, s-au realizat aici mai multe studii care au indicat o lungime totala a galeriei principale de aproximativ 950 metri. Fiind situata la o altitudine destul de ridicata, accesul in interiorul pesterii se facea pana acum ceva timp foarte greu, doar pe burta si putea fi vizitata doar de cei care erau dotati cu un echipament corespunzator. Recent, in anul 2011, aceasta a fost introdusa in circuitul turistic romanesc, fiind realizate scari, un sistem de iluminat in interior, trotuare, balustrade si locuri speciale de acces pentru turisti. Peisajul din subteran va incanta cu siguranta ochii turistilor, putand fi vazute aici formatiuni specifice pesterilor precum stalactitele si stalacmitele sau pereti acoperiti cu scurgeri de calcit. Traseul turistic se face in prezenta unui ghid care ofera informatii despre pestera, iar intrarea se face pe o usa special amenajata pentru a proteja incaperea si a mentine in interior o temperatura constanta, indiferent de anotimp. Principala atractie din intreaga pestera este Sala Mare, o cavitate cu pereti inalti, pe al carei tavan se pot admira formatiuni specifice pesterilor, numite stalactite, de forme si dimensiuni diverse. Aceasta sala are o inaltime de 19 metri, avand o lungime si o latime de aproximativ 57, respectiv 42 metri. In interior, umezeala este ridicata, iar spatiul este destul de alunecos, turistii find indemnati sa fie atenti la traseul pe care il urmeaza.

Incepand cu luna iunie a anului 2011, Pestera Valea Cetatii a gazduit mai multe concerte, ce au strans un numar insemnat de spectatori, acest aspect contribuind intr-o mare parte la succesul acestui obiectiv in cadrul preferintelor turistilor. In plus, un alt aspect pozitiv al pesterei este zona in care este pozitionata, foarte bogata in obiective turistice. Pot fi vizitate in aceasta zona a Tarii Barsei: Cetatea Rasnov, Pestera Rasnoavei, Cheile Rasnoavei, sau in partea de sud, in zonele Bran si Moieciu, pe Culoarul Rucar – Bran, Castelul Bran sau Cheile Gradistei.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. veronica
    2011-07-07
    21:22:28

    Pestera este foarte frumos amenajata, e deschisa pentru turisti si prezentata intr-o maniera interesanta de catre ghid. Merita vizitata!

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>