Pestera Zeicului – Muntii Retezat

cheile scorota muntii retezat obiective turistice judetul gorj pesteri

 

Pestera Zeicului

Situata pe teritoriul administrativ al localitatii Campul lui Neag, in Parcul National Retezat in aria Cheilor Scorota, Pestera Zeicului este renumita printre localnici. Denumirea pesterii provine de la haiducului Zeic, haiduc ce a locuit aici cativa ani, pentru a se ascunde de potera.

Album foto Pestera Zeicului

Harta zonala Pestera Zeicului – Muntii Retezat

Descriere Pestera Zeicului

Intrand in pestera prin intrarea destul de mare, apoi continuand accesarea prin povarnisul usor de parcurs, se acceseaza hornul cu lungimea de 12 metri. Acesta este probabil cel mai greu loc de accesat din intreaga pestera. Inaintand in continuare prin pestera, se ajunge la sala principala, o sala cu procese de incaziune, care prezinta numeroase concretiuni.

Pestera are o importanta paleontologica foarte crescuta, datorita descoperirilor care au fost facute aici, precum urmele de Ursus Spelaeus. Continuand drumul prin interiorul pesterii se va ajunge la buza unui put cu adancimea de 48 de metri. Coborand in acest put, se poate admira una din cele mai mari stalactite de la noi din tara, cu inaltimea de peste 12 metri. Odata ajunsi la baza putului, pot fi observate gururile cu apa proaspata, dar si terminusul acestuia acoperit in totalitate cu nisip.

Pestera se intinde pe suprafata de un hectar, avand un grad de parcurgere destul de dificil. Cei care doresc sa parcurga aceasta bijuterie naturala au nevoie de echipament potrivit si pregatire speologica.

Potrivit cercetarilor, aici au existat doua cavitati, care, intre timp, au fost unite, una descendenta si una ascendenta.
Potrivit legendei, haiducul care a dat numele pesterii, a rapit o fata si a adus-o aici pentru a o batjocori, tortura, pentru ca in final sa o arunce in putul adanc de aproape 50 de metri. Insa, nu exista nicio dovada care sa ateste acest lucru.

Cei care ajung pe suprafata Muntilor Retezat, in Parcul National Retezat, au ocazia sa acceseze si alte obiective naturale precum Lacul Bucura, Lacul Zanoaga si Cascada Lolaia.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>