Pictura Icoanelor pe sticla si lemn din Bucovina

icoane obiceiuri populare obiective turistice judetul suceava traditii populare

 

Icoane Bucovina

Tinuturile Bucovinei, incarcate de peisaje patriarhale, pagini de istorie, monumente unice, obiceiuri stravechi, manastiri si biserici renumite pentru picturile exterioare si interioare, bucura sufletul oricarui trecator si formeaza conturul unei lumi aparte. Aceasta zona a Romaniei, este cunoscuta de turisti pentru mestesugurile care reflecta mostenirea culturala a regiunii: costume populare, olarit, covoare si tapiserie, oua incondeiate de Paste, paine impletita si nu in ultimul rand pictura icoanelor pe sticla si pe lemn.

Icoane Bucovina

De stiut, este faptul ca aceste indeletniciri unice, sunt transmise de la o generatie la alta, pastrandu-se astfel tabloul viu al Bucovinei. In tinutul manastirilor, picturile icoanelor pe lemn si pe sticla, sunt adevarate opera de arta si ocupa un loc fruntas in creatia populara romaneasca. In aceasta arie a picturilor, sunt preluate scene din frescele manastirilor bucovinene, gravuri vechi, replici dupa icoane traditionale si imagini din obiceiurile si ocupatiile specifice zonei.

Icoane Bucovina

Icoanele pe lemn si sticla din Bucovina, din punct de vedere artistic sunt considerate de o rara frumusete, evidentiindu-se prin cromatica utilizata, de la tensiunea Albastrului de Voronet si pana la nuantele aureolelor. In spectrul de unicitate al picturilor pe lemn si sticla, intra faptul ca sunt lucrate in foita de aur. Traditia icoanelor pe lemn si sticla s-a pastrat aceeasi, timp de sute de ani, tehnica si modul de lucru ramanand acelasi.

Cum se picteaza  o icoana pe sticla?

1. Pictura se  creeaza dupa un model dat si se realizeaza pe spatele acesteia, deoarece foloseste atat ca suport al picturii, cat si ca luciu al suprafetei.

Icoane Bucovina

2. Este necesara degresarea sticlei cu o solutie de curatat geamuri, ulterior se curata suprafata pana va fi uscata. Un detaliu este faptul ca icoanele pe sticla au un chenar pentru a se sti pana unde se intinde icoana (pentru a nu se crede ca a fost acoperita de rama). In general  sunt caracterizate de numarul mare de personaje (dovada  ca  unele au chiar  mai mult de 10 scene).

Icoane Bucovina

3. Un alt instrument de nelipsit este penita cu toc, sau o pensula subtire pentru a face desenul. In etapa urmatoare, se face fixarea conturului deja creat, cu o solutie de lac transparent cu diluant.
4. Ce rol are fixarea? Protejeaza desenul care nu se va mai sterge si face posibila pictarea pe sticla. Ca si ordine a pictarii, mai intai se fac fetele, blicurile, scrisul si apoi hainele si se va tine cont in permanenta de tema tratata in tablou.

Icoane Bucovina

5. Intr-o alta etapa, se fixeaza si foita de aur (elemental cheie al icoanelor pictate pe sticla), la nimb (cercul de deasupra capului) sau la vestminte etc.
6. Este montata rama pe icoana.

Icoane Bucovina

Un aspect important, in picture icoanelor pe sticla, este faptul ca, nu poarta semnatura iconarului, intrucat nu sunt obiecte create de acesta, desenul fiind preluat.

Cum se picteaza o icoana pe lemn?

1. Primul pas este alegerea si tratatea lemnului. Acesta sa fie foarte uscat, sa aiba fibra cat mai dreapta, pentru a se lucra ordonat.
2. Dupa slefuirea lemnului se schiteaza desenul cu o pensula de 01, din par natural, in tempera.
3. Se umple fondul (in nuante de rosu), pe care se aplica foita de aur.

Icoane Bucovina

4. Culoarea se amesteca frecvent cu emulsie (un galbenus de ou cu 5 parti apa si una de otet), ce va avea rolul de ingrosare a culorii si va permite o modelare mai usoara.
5. Alegerea mixtionului (adeziv pentru foita de aur) in functie de durata uscarii, de preferat cel de 3 ore. Cand acesta scartaie la atingere, este gata.
6. Se aplica cu grija foita, utilizand o pensula moale.

Icoane Bucovina

Culorile folosite sunt alese in functie de tema si de ceea ce doreste pictorul sa evidentieze. Acestea trebuie sa se combine intre ele, sa reziste la lumina  is a reflecte stralucirea.

Icoane Bucovina

Asadar, Bucovina, un tinut rustic, isi patreaza traditia picturii pe lemn si sticla devenind punct de atractie pentru turistii straini si nu numai.  Iconarii, prin talentul lor, au reusit sa duca la rang de arta, icoanele pictate si sa fie recunoscuti in intreaga lume, pentru universul creat de ei.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. RDF
    2015-03-31
    10:04:42

    Unde e acest atelier de pictură? Sau pozele sunt dintr-o tabără?

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>