Pietrele Doamnei – Rarau

atractii naturale masivul rarau obiective turistice judetul suceava pietrele doamnei rezervatii naturale

 

Pietrele Doamnei

Pietrele Doamnei, sub acest nume sunt cunoscute unele dintre cele mai interesante forme geologice din Masivul Rarau, lant muntos din Carpatilor Orientali. Accesul in aceasta rezervatie se poate face fie din orasul Campulung Moldovenesc, fie prin localitatile Pojorata, Mestecanis, Slatioara sau Chiril.

Album foto Pietrele Doamnei

Harta zonala Pietrele Doamnei

Descriere Pietrele Doamnei

Pietrele Doamnei denumite popular si Turnurile Gotice sunt constituite din 3 turnuri, inalte de aproximativ 70 metri, cel mai inalt avand o altitudine de 1634 m, sunt situate la mica distanta de Cabana Rarau. Impreuna cu zona inconjuratoare formeaza o rezervatie complexa care atrage an de an numerosi iubitori ai naturii. Aici pot fi gasite si plante ocrotite de lege ca Floarea de Colt sau Papucul Doamnei.

Stancile sunt alcatuite din calcare mezozoice si sunt incercuite de un covor de blocuri dispuse haotic, pe una dintre stanci se poate urca cu usurinta si fara echipament de alpinist. Spre sud se invecineaza cu Pietrosul Bistritei, spre vest cu Giumalaul, spre nord cu Muntele Tomnatec, iar spre est se intind Pajistile Todirescu din preajma Codrului secular Slatioara.

Denumirea acestor stanci de Pietrele Doamnei provine, se pare, de la faptul ca, pe vremea lui domnitorului Petru Rares, care a gasit aici adapost sigur pentru familia sa, doamna, sotia sa, se urca deseori pe stanci si scruta zorile in asteptarea sotului.

In perimetrul Rezervatiei Pietrele Doamnei, pe povarnisul sudic, se afla Pestera Liliecilor, pestera care din cauza turismului haotic si destructiv necesita protectie maxima. Intreaga zona reprezinta calcare cu incrustatii de corali, amoniti, alge marine, elemente care formau mari recife, acum 140 milioane de ani, in perioada cretacica, cand acest teritoriu a fost acoperit de marile calde ale oceanului.

Vegetatia lemnoasa este dominata in principal de molid, alaturi de care se gasesc: plopul tremurator, salcia capreasca, scorusul, mesteacanul. Dintre specii unicat, aici intalnim: micsandra salbatica, gusa porumbelului, clopotelul, margareta, Ranunculus carpaticus, Melamporum saxsum, cimbrisor, paius, Dentarea glandulosa. Fauna este bine reprezentata de urs, lup, cocos de munte, cerb nobil, caprior, in general fiind o caracteristica a zonei montane.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>