Platoul Meledic

atractii naturale meledic obiective turistice judetul buzau

 

Platoul Meledic

Platoul Meledic este o rezervatie naturala mixta, situata din punct de vedere geografic in zona Subcarpatilor de Curbura, pe teritoriul administrativ al localitatilor Lopari si Manzalesti. Acest platou reprezinta una dintre atractiile turistice ale judetului Buzau, fiind situat in zona bazinului superior al Raului Slanic, intr-un cadru natural linistit, cu peisaje pitoresti.

Album foto Platoul Meledic

Harta zonala Platoul Meledic

Descriere Platoul Meledic

Aceasta arie geografica protejata de lege a fost declarata rezervatie geologica, speologica, botanica si zoologica si se intinde pe o suprafata de aproximativ 136 hectare. Sunt gazduite aici  numeroase atractii atat pentru cercetatori, cat si pentru turistii obisnuiti, precum: dealuri de sare, canioane, pesteri, lacuri, statui de lemn si o fauna specifica, alcatuita din specii printre care se numara si scorpionii sau broastele testoase.

Cei interesati sa viziteze Platoul Meledic trebuie sa stie ca pot ajunge aici urmand traseul drumului judetean DJ203K, ce leaga Orasul Buzau de localitatea Lopatari. Platoul este localizat chiar intre Lopatari si Manzalesti si se poate accesa pe valea raului Jgheab, care delimiteaza rezervatia in partea estica, sau pe valea raului Sarat, ce reprezinta limita vestica a platoului. Platoul Meledic este localizat la altitudini cuprinse intre aproximativ 420 si 600 metri, fiind un areal geografic reprezentat de un relief foarte variat, reprezentat de ravene si lapiezuri spectaculoase dezvoltate pe blocuri imense de sare ingropate in argile si marne, versanti cu canioane ce inregistreaza adancimi de 5 – 6 metri, pesteri sau numeroase depresiuni mlastinoase sau acoperite de apa, dintre care cele mai reprezentative sunt Lacul Meledic sau Lacul Castelului. Din punct de vedere peisagistic, platoul reprezinta o incantare pentru privirile tuturor celor care poposesc aici. Exista voci care sustin faptul ca insasi Regina Elisabeta iubea necontenit aceste plaiuri, dorind initial chiar sa ridice maretul Castel Peles pe meleagurile buzoiene de aici. Unul dintre principalele obiective turistice de pe Platoul Meledic este reprezentat de Lacul Meledic. Acesta este un lac cu apa dulce, format pe un masiv de sare si intins pe o suprafata ce masoara aproape un hectar. Aspectul inedit al acestuia este dat de zecile de sculpturi care sunt raspandite prin poienile din apropierea sa. Sculpturile reprezinta o marturie a talentului mesterilor din zona, care au participat la Tabara de Sculptura Meledic, initiata in anul 2001, cu ocazia sarbatoririi Anului International Constantin Brancusi. Este amenajat de asemenea langa lac si un loc de camping, frecventat de turistii in mod special in timpul verii, cand pot pescui sau pot face plaja. Pesterile, prezente intr-un numar foarte mare in acest platou reprezinta un alt important obiectiv turistic. Cea mai renumita dintre toate acestea este Pestera 6S Meledic, ce detine doua recorduri mondiale, pentru cea mai lunga cavitate de acest fel formata in sare.

Din zona Platoului Meledic se pot realiza o serie de drumetii catre alte atractii turistice inedite situate pe raza judetului Buzau, cum ar fi Focul Viu de la Lopatari, Lacul Mociaru, Muntele de Sare din Lopatari, Grunjul de la Manzalesti, Vulcanii Noroiosi: Paclele Mari, Paclele Mici si Paclele Beciu, Manastirea Gavana, Tabara de Sculptura de la Magura sau Sfinxul de la Bustea, un monument impresionant al naturii.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>