Poarta Sarutului – Targu Jiu

constantin brancusi obiective turistice diverse targu jiu

 

Poarta Sarutului

Ansamblul de sculpturi realizate de Constantin Brancusi, din care face parte si Poarta Sarutului se afla in Parcul Central aflat in orasul Targu Jiu. Deseori numita de insusi Constantin Brancusi “Templul sarutului”, celebra sculptura are latimea de 6,45 metri, inaltimea de 5,13 metri si grosimea de 1,69 metri.

Album foto Poarta Sarutului

Harta zonala Poarta Sarutului – Targu Jiu

Descriere Poarta Sarutului

Potrivit marturiilor, amplasamentul monumentului construit de Brancusi alaturi de alti cativa cioplitori a fost schimbat de doua ori inainte sa se stabileasca acest loc. Lucrarea a fost amplasata aici in octombrie 1937, urmand sa fie sculptata la inceputul anul 1938, la data de 20 septembrie lucrarea fiind deja finalizata. Ideea portii sarutului i-a apartinut lui Brancusi cu mult timp inainte, acesta realizand o versiune mai simplificata a monumentului, care a fost amplasata in cimitirul Montparnasse.

Pe stalpii “Coloanei sarutului” este conturat simbolul sarutului, realizat din doua jumatati de cerc, simbol caracteristic operelor lui Brancusi, unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX lea. Simbolul aceasta mai poate fi regasit pe arhitrava, formand un fel de filigran pe care se regasesc ornamente ce duc cu gandul la un acoperis al portii.

Bolta Portii Sarutului este impodobita cu detalii caracteristice stilului lui Brancusi, precum ornamentul liniar realizat din numeroase arcuri de dimensiuni reduse, urmate de alte forme ovale, conturand forma fetei si a umerilor.
Simbolul orasului Targu Jiu a fost interpretat ca simbolizand triumful vietii asupra mortii, datorita aspectului sau de arc de triumf. Referitor la acest monument, Brancusi ii declara sculptoritei Malvina Hoffman: “La inceput am sapat in piatra grupul celor doua fapturi inlantuite, in urma, dupa lung timp m-a purtat gandul spre chipul unei porti prin care sa se poata trece dincolo. Acum am intentia sa dezvolt siluetele in motivul de deasupra portii”.

Din ansamblul se sculpturi din Parcul Central din Targu Jiu mai fac parte Coloana Infinitului, simbol al sacrificiul infinit, care atinge inaltimea de aproximativ 30 de metri si Masa Tacerii, cu insemnatate istorica, amintind de masa care se tinea inaintea bataliilor la care urmau sa participe ostasii.

Iubitorii de calatorii si interesati de vizitarea edificiilor de pe teritoriul tarii nu trebuie sa rateze vizitarea Muzeului Judetean Gorj in plimbarea lor prin orasul Targu Jiu.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. marian patrascu
    2015-07-14
    07:15:38

    pacat ca un site de turism local are asa comentarii copilaresti pentru monumentul unic al genialului Brancusi.friza descrie actul genezei si reprezinta organele masculin si feminin ale inmultirii.sarutul in sine e simbolizat prin unirea pentru inmultire.(inmultirea primara a moleculei)recomand sa nu comentati si sa puneti un "link" o trimitere spre un domeniu de specialitate.

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>