Podul lui Dumnezeu – Rezervatia Naturala Ponoarele

atractii naturale obiective turistice judetul mehedinti pod natural

 

Podul lui Dumnezeu

Podul lui Dumnezeu sau Podul Natural de la Ponoare se numara printre cele mai importante atractii ale Rezervatiei Naturale Ponoarele si din intreaga regiune a judetului Mehedinti. Acesta este singurul pod natural din tara, peste care trece un drum rutier national si al doilea ca marime din intregul continent european.

Album foto Podul lui Dumnezeu

Harta zonala Podul lui Dumnezeu

Descriere Podul lui Dumnezeu

Podul de la Ponoarele se gaseste chiar in inima Localitatii Ponoarele. Intins pe o lungime de aproximativ 30 metri, Podul Natural de la Ponoare a luat nastere in urma prabusirii tavanului unei pesteri existente in trecut aici. Acesta se prezinta ca o arcada imensa de piatra, cu o structura masiva, stancoasa, alcatuita din calcar, ce masoara in jur de 20 metri inaltime si aproape 10 metri grosime. Suprafata sa superioara este si ea destul de lata, ceea ce face posibila traversarea acestui pod de drumul national ce leaga Baia de Arama de Drobeta Turnu Severin.

In imediata apropiere a podului se gaseste si Pestera Ponoarele, formata intr-una dintre dolinele ce il inconjoara. Aceasta este o alta atractie naturala reprezentativa pentru relieful carstic din aceasta zona, ale carei galerii se desfasoara pe o lungime ce depaseste cu putin 600 metri. Din complexul carstic de aici fac parte si campurile de lapiezuri, niste incretituri calcaroase ce se intind pe dealurile din imprejurimi, unice si ele in intregul continent european. Tot langa Podul lui Dumnezeu, de o parte si de alta a acestuia, se gasesc si lacurile Zatonul Mare si Zatonul Mic, lacuri carstice temporare, in care se strang cantitati mai mari de apa in sezonul primaverii, dupa topirea zapezilor si precipitatiile ridicate.

De existenta acestui pod se leaga si o legenda pe care localnicii o povestesc cu drag celor ce trec pe aici. Se spune ca in pestera ce exista in trecut aici ar fi locuit Diavolul, ce l-a maniat intr-o buna zi pe Dumnezeu din cauza relelor pe care le provoca oamenilor din zona, facandu-l pe acesta sa loveasca tavanul grotei, care s-a prabusit peste intrarea in pestera, formandu-se astfel masivul pod.

Tot in aceasta zona inzestrata de natura cu multe atractii se gaseste si singura padure de liliac salbatic de pe plaiurile mioritice, Padurea de Liliac de la Ponoarele, intinsa pe o suprafata de 20 de hectare, la o distanta de aproximativ 4 km de Baia de Arama si declarata rezervatie botanica.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>