Podul Traian – Arad

obiective turistice judetul arad pod poduri

 

Podul Traian Arad

Podul Traian este podul care traverseaza raul Mures si asigura legatura liniilor de tramvai si a traficului rutier, intre centrul orasului si cartierul Aradului Nou, respectiv intre Calea Romanilor si Calea Timisoarei, in zona numita Boul Rosu din municipiul Arad, judetul Arad, Crisana.

Album foto Podul Traian

Harta zonala Podul Traian

Descriere Podul Traian

Podul Traian a fost construit intre anii 1910 si 1913, dupa planul conceput de inginerul resitean Robert Tot, cu o structura din fier realizata in uzinele Fabricii de Poduri din Resita, numita Kaiserliche und Konigliche Privilegierte Osterreichische Staatseisenbahngesellschafft.

Din punct de vedere vizual, podul pare a fi compus din 3 poduri suspendate unul pe celalalt, datorita formelor curbe ale sistemului de grinzi cu zabrele de tip Gerber. Lungimea podului este de aproximativ 185,10 m, ce acopera distanta dintre digurile raului Mures si include trei deschideri, precum cea central de 85 m si doua marginale de 50 m. Latimea partii carosabile este compusa din doua benzi de circulatie, cate una pentru fiecare sens.

Podul a fost predate spre folosinta in data de 11 noiembrie 1910, dar acesta a fost dinamitat spre sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial si a fost refacut la cateva luni dupa incheierea razboiului.

Podul Traian, desi are dimensiunile de doua ori mai mici, se aseamana cu celebrul pod al Libertatii, ce traverseaza Dunarea in Budapesta si care a avut un destin asemanator Podului Traian, fiind dinamitat de germani in anul 1945.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Palatul Neuman, Palatul Administrativ, Palatul Justitiei, Teatrul de Stat Ioan Slavici, Casa cu Ghiulele, Casa cu Lacat, Cetatea Aradului, Palatul Sarbesc, Casa cu Mosaic Aurit, Statuia Sfantului Florian, Muzeul Cofetariei, Turnul de Apa si Biblioteca A. D. Xenopol.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>