Poiana Ponor – Muntii Apuseni

atractii naturale muntii apuseni obiective turistice judetul bihor poiana

 

Poiana Ponor

Poiana Ponor se numara printre cele mai pitoresti locuri de pe intreaga suprafata a Muntilor Apuseni, fiind localizata pe teritoriul Judetului Bihor, foarte aproape de Parcul Natural Apuseni.

Album foto Poiana Ponor

Harta zonala Poiana Ponor – Muntii Apuseni

Descriere Poiana Ponor

Poiana Ponor este singura depresiune carstica inchisa, de mari dimensiuni din intreaga tara, cunoscuta sub termenul geografic de “polie”. Aceasta a fost declarata rezervatie naturala, datorita tuturor peisajelor si atractiilor naturale existente in acest spatiu. Inconjurata de culmile semete si foarte bine impadurite ale Apusenilor, aceasta poiana beneficiaza de un cadru natural impresionant. Pe langa peisajele pitoresti prezente aici, un alt aspect fermecator al Poienii Ponor este reprezentat de aerul curat, puternic ozonat si de atmosfera linistita, perfecta pentru o vacanta relaxanta sau o escapada in mijlocul naturii, prezenta aici in toata perfectiunea ei.

Accesul catre aceasta zona se realizeaza foarte simplu dinspre Cabana Padis, pe o poteca turistica marcata, ce trece prin Cetatile Ponorului, si traverseaza culmea ce desparte aceste doua locatii, pe un traseu desfasurat printr-o padure de conifere. In trecut, in aceasta zona se putea campa, insa in prezent, fiind o arie naturala protejata de lege, camparea este interzisa.

Poiana Ponor este strabatuta de un mic rau, ce izvoraste din punctul cunoscut sub numele de Izbucul Ponor, situat in partea nordica a poienii. Izvorul de apa tasneste de la baza unui masiv stancos abrupt, oferind o imagine spectaculoasa. Apa ce tasneste de aici este stransa din pierderile de apa ale Vaii Tranghiestilor sau Vaii Garjoaba, ce se gasesc la randul lor in Sesul Padis. Dupa ce strabate o buna bucata din poiana, cursul de apa dispare apoi in subteran, dand nastere unor formatiuni carstice, numite scorburi. In zilele in care precipitatiile cad in cantitati foarte mari, Poiana Ponor se transforma temporar intr-o intindere de apa, asemanatoare cu un lac.

Peisajele sunt completate cu succes de mici pesteri si grote, scobite in peretii de calcar ce inconjoara zona, dand nastere unui relief carstic impresionant. Tot in zona Padisului, foarte aproape de Poiana Ponor se gaseste si Platoul Carstic Lumea Pierduta, o rezervatie naturala inclusa in Parcul Natural Apuseni, ce beneficiaza de un important potential turistic.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>