Localitatea Poiana Stampei

localitati localitati turistice obiective turistice judetul suceava

 

Poiana Stampei

Poiana Stampei este o localitate din judetul Suceava, care uneste Moldova cu Transilvania. Comuna Poiana Stampei este amplasata intr-o zona montana pitoreasca, fiind inconjurata de Muntii Bargaului, de Depresiunea Dornelor si de Muntii Bistritei. Relieful este ondulat, iar altitudinea medie a zonei este de 800 metri, cu Varful Pietrosu de peste 2000 metri si Tamau de 1800 metri. Masivele importante sunt: la est Muntii Bistritei si la sud Muntii Calimani.

Album foto Poiana Stampei

Harta zonala Poiana Stampei

Descriere Poiana Stampei

Localitatea este atestata documentar in anul 1593, in vremea domniei lui Aron Voda. Se spune ca denumirea de Poiana Stampei provine de la acea stampila care se aplica pe documente la trecerea frontierei, spre si dinspre Transilvania, a negustorilor ce tranzitau marfa intre cele doua provincii.

Pe teritoriul administarativ al comunei Poiana Stampei se afla Tinovul Poiana Stampei, o arie protejata, de interes national. Rezervatia naturala mixta Tinovul Mare, constituita dintr-un fond forestier cu o suprafata de 675 ha, se afla in Depresiunea Dornelor, in partea nord-vestica a Parcului National Calimani, in imediata apropiere a drumului european E58. Rezervatia a fost declarata arie protejata prin Legea nr. 5 din 6 Martie 2000 si reprezinta o zona umeda, ce adaposteste o mare varietate de vegetatie higrofila specifica tinoavelor.

Balul Gospodarilor si Balul Pomului de Iarna sunt traditii ale comunei. Inca din anul 2000, primaria organizeaza in fiecare an acest eveniment cu masa festiva si spectacol folcloric. O alta traditie este Hramul Comunei Poiana Stampei, sarbatorita pe data de 8 noiembrie. In luna august au loc editii ale Serbarii Campenesti РIntalnire cu Fii Satului. Cu acest prilej, in anul 2007, a avut loc sfintirea monumentului ridicat in cinstea eroilor neamului cazuti pe front in perioada celor 2 razboaie mondiale. De asemenea, s-a sfintit si Muzeul Satului, amplasat ̨n centrul comunei. Acesta ofera vizitatorilor o imagine despre frumusetea portului popular, traditii si obiceiuri din trecut pastrate pana astazi. Toate aceste evenimente sunt pregatite de Ansamblul Folcloric Poienita, al comunei Poiana Stampei.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>