Poiana Varasoaia – Muntii Bihor

atractii naturale muntii bihor

 

Poiana Varasoaia

Poiana Varasoaia reprezinta de fapt doua platouri carstice care se intind pe o mare suprafata, in nordul Poienii Padis, intre Varful Piatra Boghii si Varful Varasoaia, pe langa bazinul Somesului Cald. Zona a fost sectionata in Poiana Varasoaia care este despartita printr-o sa, Aceasta se afla mai sus de bazele poienilor.

Album foto Poiana Varasoaia

Harta zonala Poiana Varasoaia – Muntii Bihor

Descriere Poiana Varasoaia

Poiana Varasoaia-Sud se desfasoara pe o forma eliptica, fiind acoperita cu numeroase doline, printre acestea gasindu-se un mare numar de pesteri. In Poiana Varasoaia-Sud se gasesc doua lacuri carstice. Printre pesterile de aici unele sunt remarcabile prin lungime sau denivelare, zona atragand atentia speologilor. Poiana Varasoaia-Nord reprezinta depresiunea care se afla la mai inalta altitudine din bazinul PadisCetatile Ponorului. Poiana Varasoaia-Nord reprezinta de fapt o vale inclinata ce se indreapta spre Varfului Varasoaia, loc in care stancile contureaza intrarea unei pesteri.

Varasoaia reprezinta o depresiune de contact care s-a format prin ponoarelor care au drenat in subteran cateva cursuri subaeriene ce s-au organizat pe pantele din partea de est a muntelui Magura Vanata. Cursurile de aici formeaza cel mai adanc sistem hidrocarstic,  foarte frumos armonizat pe teritoriul tarii. Sistemul poarta numele de Sistemul Varasoaia – Izbucul Boga. Varful Varasoaia vegheaza asupra zonei, fiind un extraordinar punct de belvedere, care ofera privelisti asupra Depresiunii Beiusului, Vaii Boga, Abruptului Braiesei si Vaii Rele, Varful Carligate si Saua Cumpanatelul, Poiana Cuciulata, Poiana Onceasa si Cheile Somesului, pe langa numeroase alte obiective. Varful Varasoaia este unul din cele mai spectaculoase puncte de belvedere din Padis.

De asemenea, aici se gaseste cea mai adanca pestera din tara, Pestera V5, ce prezinta denivelari de pana la 643m, care. In urma jonctiunii pestera Frigiderul lui Gigi are sanse sa devina si cea mai lunga, intinzadu-se peste 50 km.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>