Orasul Radauti

obiective turistice judetul suceava orase orase turistice

 

Orasul Radauti

Situat in partea nordica a judetului Suceava, Orasul Radauti se numara printre cele mai cunoscute si reprezentative asezari urbane ale regiunii Bucovinei, pana la inceputul anilor 1950 acesta jucand rolul de resedinta de judet a fostului judet Radauti. Amplasat intr-o pitoreasca regiune din Depresiunea Radauti, dintre doua cursuri de apa, Raul Suceava si Raul Sucevita, orasul poarta in spate o istorie foarte bogata, fiind cunoscut inca din epoca medievala, de la inceputul secolului al XIV-lea.

Album foto Orasul Radauti

Harta zonala Orasul Radauti – Bucovina

Descriere Orasul Radauti

Desi inceputurile acestei vechi asezari bucovinene sunt ratacite undeva, in negura vremii, se stie ca spatiul in care se gaseste in prezent orasul a inceput sa fie locuit inca din epoca preistorica, padurile din acele timpuri fiind pline de vanat, iar apele bogate in peste. De existenta orasului se leaga si existenta a numeroase legende si povestioare locale. Unele ii atribuie intemeierea Radautiului Voievodului Radomir, de la numele acestuia provenind si denumirea orasului, altele sustinand ca denumirea de Radauti ar proveni din latinescul Rothaceum, o colonie intemeiata de romani in acest spatiu. O contributie importanta in dezvoltarea asezarii a avut-o Voievodul Bogdan I din Maramures, caruia i se atribuie intemeierea Moldovei. Acesta a ridicat aici Manastirea Bogdana, care se mai gaseste si in zilele noastre in Radauti si multe alte monumente istorice de piatra.

Denumirea Orasului Radauti a fost mentionata pentru prima data intr-un document oficial in anul 1392, iar urbanizarea puternica a asezarii a inceput atunci cand s-au instalat aici colonistii austrieci. Pe la inceputul secolului al XIX-lea au aparut si primele denumiri de strazi, asezarea incepand treptat sa evolueze de la statutul de targ la un orasel cochet, despre care istoricul Nicolae Iorga afirma: “Radautii dau cu adevarat icoana unui targ galitian“. Orasul Radauti a fost o buna perioada de timp capitala de judet, dupa care a jucat si rolul de sediu de raion al judetului Suceava, pana in anul 1968.

Orasul a cunoscut de-a lungul timpului o evolutie ascendenta, dezvoltandu-se atat din punct de vedere economic si teritorial, cat si din punct de vedere turistic, ajungand in prezent la statutul de municipiu. Unul dintre locurile care inglobeaza istoria remarcabila, traditiile si obiceiurile specifice Radautiului este Muzeul de Etnografie Samuil si Eugenia Ionet cunoscut si sub numele de Muzeul Tehnici Populare Bucovinene. Infiintat in anul 1934, acesta gazduieste numeroase colectii de obiecte ce reflecta ocupatiile de baza ale acestei zone, expuse in cele 11 sali ale constructiei. Printre cele mai valoroase exponate se numara obiectele de ceramica faurite cu multa pasiune si pricepere de mestesugarii din Radauti sau din Localitatea Marginea, renumita pentru ceramica neagra de aici. Foarte cunoscut este si Atelierul de Ceramica Colibaba, unul dintre cele mai vechi astfel de ateliere.

Pe langa cunoscuta Manastire Bogdana, un adevarat monument de arhitectura medievala, se mai gasesc la Radauti si alte lacasuri de cult, printre care se numara Catedrala Ortodoxa Pogorarea Sfantului Duh, Biserica Romano-Catolica, cunoscuta si sub numele de Biserica Nasterii Sfintei Fecioare Maria sau Templul Evreiesc. Alte atractii ale orasului sunt si Gradina Zoologica din Radauti sau Herghelia Radauti.

In imprejurimile orasului se pot vizita si alte atractii turistice cunoscute ale Bucovinei, precum Manastirea Sucevita, Manastirea Putna si Chilia lui Daniil Sihastru din Localitatea Putna, toate localizate foarte aproape de Radauti.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. andra
  2014-03-16
  17:07:07

  Eu traiesc in acest oras minunat

   
 2. CONSTANTIN CONIAC
  2012-12-30
  23:49:46

  sunt nascut in zona bucovinei .am plecat de mult.mie dor de locul natal vreau sa ma intorc inapoi

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>