Rapa Rosie – Sebes

atractii naturale obiective turistice judetul alba rezervatie geologica rezervatii naturale sebes

 

Rapa Rosie

Rapa Rosie este o rezervatie naturala geologica situata la poalele Dealului Plesii din judetul Alba, la aproximativ 4 km de Orasul Sebes, incadrandu-se intr-o arie protejata de interes national. Suprafata intregii rezervatii masoara in jur de 10 hectare, fiind vizibila de la o distanta foarte mare.

Album foto Rapa Rosie

Harta zonala Rapa Rosie – Sebes

Descriere Rapa Rosie

Rapa Rosie se intinde pe o lungime de aproximativ 800 metri, infatisandu-se ca un perete vertical imens, cu inaltimi cuprinse intre 50 si 125 metri. Semanand cu ruinele unui monument istoric, rezervatia cuprinde un adevarat fenomen carstic, materializat prin formatiuni specifice de eroziune, ce confera peisajului de aici un farmec aparte, unic in tara, precum si o flora specifica.

Accesul catre acest obiectiv turistic se realizeaza foarte usor, plecand din Sebes pe un drum numit “Drumul lui Traian”. Acesta este desfasurat de-a lungul unui camp, fiind acelasi traseu care facea pe vremuri legatura dintre Valea Oltului si Apullum, in prezent Alba Iulia. Rapa este infatisata ca o panta abrupta si este situata pe malul stang al Secasului, fiind vizibila de la departare. Suprafata acestei rape a fost modelata in forme bizare, uimind toti turistii prin unicitatea sa.

Rapa Rosie ofera peisaje incantatoare, intrucat de la altitudinea de aproximativ 500 de metri la care este situata, ochii turistilor sunt fermecati de imaginile ce se contureaza in zare. Este vizibila de aici superba vale a Muresului si de asemenea si Muntii Sebes si falnicii Munti Fagaras.

Agentii externi precum precipitatiile si vantul au actionat aici asupra substratului variat reprezentat de roci sedimentare ca pietrisuri, nisipuri sau gresii, dand nastere unor forme inedite ce alcatuiesc un tip de relief comparat cu cel al Marelui Canion din Colorado, dar de dimensiuni mult mai reduse. Ceea ce face ca peisajul acestei rezervatii sa fie mult mai special este culoarea rosiatica a solului, obtinuta ca rezultat al unui mediu puternic oxidant. Fenomenul geologic petrecut aici poate fi explicat foarte simplu: in acest spatiu se dezvolta o serie de roci foarte slab consolidate ce se sedimenteaza foarte usor in timp, generand nisipuri, modelate mai apoi in formele vizibile in prezent: coloane, obeliscuri si mici piramide de pamant. Pe toata suprafata acestor formatiuni ale rapei se pot intalni plante extrem de interesante si foarte rare.

Rapa Rosie nu este singura atractie turistica de aici, zonele care inconjoara Sebesul fiind foarte bogate in multe alte obiective ce cu siguranta merita a fi vizitate. Printre ele se numara Catedrala Evanghelica din Sebes, construita dupa stilul Bisericii Negre din Brasov, Cetatea Sebesului ce dateaza din Evul Mediu, Muzeul Orasenesc, Centrul Cultural Lucian Blaga si o multime de alte obiective culturale si religioase ce sporesc faima acestor meleaguri.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. olar cristiana
  2015-06-21
  17:55:39

  Am fost aici in iunie 2015...absolut impresionanta rapa rosie-..drumul de acces-din pacate-foarte prost...pe timp de ploaie nu ajungi aici....curios este si amplasarea unui poligon de tragere militar in imediata apropiere...a obiectivului turistic...ba chiar in ziua respectiva era tragere cu arma.,,.noi fiind impiedicati sa vizitam Rapa rosie..Dupa o perioada de asteptare ni s-apermis accesul...plus spaima ricosarii unui glont in turisti!...in final ne-am bucurat si incantat de maretia si frumusetea acestui obiectiv turistic-putin mediatizat!

   
 2. Dezmirean Sorin
  2013-02-13
  15:11:30

  Sigur voi ajunge in zona anul acesta , est de-a dreptul fenomenal....

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>