Rezervatia Biosferei Delta Dunarii

atractii naturale delta dunarii dunare obiective turistice judetul constanta obiective turistice judetul tulcea rezervatii naturale

 

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii

Localizata din punct de vedere in partea sud estica a Romaniei, pe teritoriul judetelor Galati, Tulcea si Constanta, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii reprezinta  un adevarat monument natural, parte a patrimoniului mondial UNESCO incepand cu anul 1990, fiind o zona protejata de lege datorita biodiversitatii remarcabile ce caracterizeaza intreaga zona.

Album foto Rezervatia Biosferei Delta Dunarii

Harta zonala Rezervatia Biosferei Delta Dunarii

Descriere Rezervatia Biosferei Delta Dunarii

Una dintre cele mai de pret comori ale tarii noastre este acest incantator paradis ce a luat nastere la varsarea Dunarii in Marea Neagra. Delta Dunarii, denumita deseori cel mai tanar pamant al Romaniei, s-a format intr-un golf al Marii Negre in timpul erei glaciare si a evoluat in stransa legatura cu cele trei brate ale sale. In zilele noastre Delta Dunarii este cuprinsa intre cele trei brate de revarsare ale Dunarii: Chilia, Sulina si Sfantu Gheorghe.

Actuala configuratie a Rezervatiei Deltei Dunarii este rezultatul interactiunii dintre Dunare si Marea Neagra in perioada Holocenului. La inceputul acelei ere, cand nivelul Marii Negre a crescut pana aproximativ la nivelul actual, exista un golf al Dunarii la varsarea in mare. La gura acestui golf, delimitat intre promontoriul Jibrieni, la nord si promontoriul MurighiolDunavat la sud, s-a format cordonul initial Letea – Caraorman. Materialul aluvionar a fost transportat de curentii marini de-a lungul tarmului dintr-o zona situata la nord, la gurile Nistrului, Bugului si Niprului.

In prezent, Rezervatia Biosferei Deltei Dunarii reprezinta cea mai importanta zona umeda din regiunea centrala a Europei si a doua din intregul continent, cuprinzand o suprafata totala de 5050 kilometri patrati, dintre care 4340 se afla pe teritoriu romanesc. Acest colt de tara, acoperit de apele Dunarii din care se ridica din loc in loc cate un ochi de pamant, se mandreste cu cea mai bogata fauna ornitologica si ihtiologica de pe batranul continent european si cu o vegetatie ce cuprinde mai mult de 1200 de specii de plante si copaci.

Cele mai importante fasii de pamant, sau grinduri, cum mai sunt numite in Delta, sunt Grindul Letea, Grindul Caraorman si Grindul Stipoc, primele doua fiind grinduri maritime, iar ultimul fluviatil. Solurile nisipoase ale acestora reprezinta adapostul numeroaselor specii rare reprezentative pentru biodiversitatea zonei. In apropierea Grindului Stipoc se gaseste si Manastirea Stipoc, singura manastire din aceasta rezervatie, la care se poate ajunge numai pe calea apei.

Flora Deltei Dunarii este reprezentata in mare parte de o vegetatie specifica mlastinilor (rogozul, papura, stuful in amestec cu salcia pitica) si ocupa trei sferturi din totalul suprafetei. Zavoaiele ocupa 6% din suprafata deltei, fiind paduri de salcie, arin, plop, frasin, care cresc pe grindurile fluviatile, fiind periodic inundate, iar ochiurile de apa sunt acoperite de o vegetatie acvatica si plutitoare, ocupand 2% din suprafata deltei. De asemenea, exista paduri pe campurile Caraorman si Letea, paduri alcatuite din stejar brumariu, frasin, ulm, stejar pedunculat, plop tremurator, plante agatatoare.

Fauna Deltei Dunarii cuprinde 331 de specii de pasari, delta fiind locul unde milioane de pasari din diferite colturi ale lumii vin sa cuibareasca. Fauna piscicola are o varietate remarcabila, cuprinzand 135 de specii, speciile majore sunt stiuca si somnul. Majoritatea sunt specii de apa dulce, dar sunt si specii marine precum si specii eurihaline care traiesc in Marea Neagra si patrund in Delta Dunarii si in Dunare in timpul sezonului de reproducere. Nevertebratele formeaza cea mai mare parte din fauna deltei cu 3.477 de specii. Din acestea sunt 91 de specii de moluste, 73 de specii de viermi si rotifere, 115 specii de crustacee, 168 de specii de arahnide si 2.244 de specii de insecte. Mamiferele sunt reprezentate de 54 de specii incluzand specii de importanta conservativa cum sunt vidra si nurca. Bizamul si mistretul ce au importanta economica pentru blana si respectiv, pentru vanatoare. Alti pradatori sunt reprezentati de hermina, cainele enot, vulpea si pisica salbatica.

Delta poate fi definita ca un amalgam surprinzator de peisaje naturale, ce impresioneaza prin frumusetea lor. Paradis al apelor din care se ridica semete trestiile inalte si in care traiesc colonii intregi de pesti si pasari specifice zonei, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii nu se bucura numai de un important interes stiintific, ci si de un potential turistic remarcabil, atragand an de an vizitatori din toate colturile tarii, dar si din strainatate.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. boti
    2012-03-30
    10:14:55

    cel mai frumos loc din romania, rocomand toate lumea sa vizita

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>