Rezervatia Codrul Secular Slatioara

atractii naturale masivul rarau obiective turistice judetul suceava rezervatii naturale

 

Rezervatia Codrul Secular Slatioara

Rezervatia Codrul Secular Slatioara se afla in judetul Suceava, in satul Slatioara, la 12 km de comuna Stulpicani de care apartine. Din punct de vedere geografic, rezervatia apartine Muntilor Rarau, situata pe versantul estic, la o altitudine cuprinsa intre 790 metri si 1353 metri. Codrul secular Slatioara este o arie protejata de interes national, rezervatie naturala de tip forestier, in Romania nu mai exista astfel de paduri de rasinoase, aceasta fiind a doua din Europa ca marime. Rezervatia ocupa o suprafata de 1.064,2 ha.

Album foto Rezervatia Codrul Secular Slatioara

Harta zonala Rezervatia Codrul Secular Slatioara

Descriere Rezervatia Codrul Secular Slatioara

Codrul secular Slatioara se intinde pe 3 creste mari: Batca Neagra, Batca cu Plai si Batca Lesei, separate intre ele prin vai adanci, unde se aduna apele paraielor Valuga, Valea lui Ion si Valea Cergaului, dand nastere Paraului Slatioara, parau ce se varsa in Raul Suha, afluent al Raului Moldova.

Inteleapta, proaspata si armonioasa, padurea de molizi seculari din Slatioara, se lasa sa fie descoperita cu fiecare coltisor al sau turistului indraznet si curajos, dornic de cunoastere si explorare. Nu poti sa nu-ti aduci aminte, odata ce-ai pus piciorul in acest coltisor de verdele curat si profund al molizilor inalti, de rasaritulul soarelui pietenos si atmosfera calma. Rezervatia naturala Codrii seculari Slatioara sta bine ascunsa, in spatele unor drumuri chinuitoare, de furia turistului inarmat cu aparate de filmat si provizii pastrate in pungi de plastic. Pana la urmatoarele asfaltari, padurea ramane o „insula“ a copacilor care cresc doar ca sa atinga cerul.

A fost declarata rezervatie naturala in anul 1941. De atunci, copacii mor in picioare, se descompun si ofera hrana pentru generatiile viitoare. In rezervatie, omul nu are altceva de facut decat sa respire, aici nu se exploateaza lemnul, nu se vaneaza, nu se pescuieste si nu se pasuneaza. Cea mai mare comoara a locului sunt insa arborii seculari, a caror varsta exacta o poti afla insa numai atunci cand se prabusesc de batranete, spune unul din oamenii locului, padurarul Gheorghe Tautu.

Rezervatia forestiera ce protejeaza padurea virgina , cu exemplare batrane de arbori si vegetatie ierboasa montana bogata, ce atesta vechimea ei, este o ramasita a Codrilor Moldovei.

Vegetatia este reprezentata prin: molid, brad, pin silvestru, tisa, fag, scorus de munte, carpen, arin, paltin de munte, ienupar, salcie, agris, zmeur, afin, merisor, iar din cele peste 900 de specii de plante identificate, unele sunt monumente botanice ale naturii sau varietati cum ar fi: papucul doamnei, vulturica de stanca, foaia groasa, alga rosie de apa dulce, tisa, etc. Se intalnesc aici exemplare de molid cu o inaltime de 60 metri si o varsta de 300 – 400 de ani. Fauna rezervatiei este bogata, de remarcat fiind prezenta rasului, 5 specii noi de fluturi descoperite, dar si specia Carabus Rarauense, unica pe glob.

Accesul la rezervatie se poate face fie cu trenul coborand in gara Campulung Est sau cu masina prin capatul estic al orasului Campulung Moldovenesc, unde se desface spre sud un drum spre comuna Stulpicani, peste Pasul Prihodiste, la circa. 10 km se ajunge in Valea Slatioara, pe care se afla satul cu acelasi nume, in capatul caruia se gaseste cantonul silvic, de unde se intra in rezervatie. Tot traseul este marcat cu cruce albastra.

In zona se mai poate vizita: Pasunile Todirescu, Munceii Insirati si Manastirea Rarau.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>