Rezervatia de Ursi Libearty – Zarnesti

brasov obiective turistice judetul brasov rezervatie de animale

 

Rezervatia de ursi Zarnesti

In padurea de pe dealul de la intrarea in Zarnesti dinspre Brasov, se intinde pe o suprafata de 69 de hectare prima rezervatie naturala pentru ursi captivi din Romania, Rezervatia LiBEARty Zarnesti.

Album foto Rezervatia de Ursi Zarnesti
[nggallery id=1025]

Harta zonala Rezervatia de Ursi Zarnesti – Brasov

Descriere Rezervatia de Ursi Zarnesti

Rezervatia a fost realizata in memoria ursoaicei Maya si a salvat un numar de aproximativ 70 de ursi de la o viata crunta, crescuti ca obiecte de distractie pentru restaurante, circuri, benzinarii sau fabrici.

Aflat la poalele Carpatilor, Orasul Zarnesti ofera usilor aflati in rezervatie hectare de padure, numeroare iazuri si paraie. In perimetrul adapostului exista locuri de adapost, locuri pentru hranire, bazine cu apa si copaci, realizandu-se astfel un mediu ideal pentru vietuirea acestor animale. Pentru cei care doresc sa viziteze Rezervatia LiBEARty a fost amenajata Casuta Vizitatorilor, de unde pot fi procurate suveniruri, bilete de intrare sau miere. Tot aici se prezinta un documentar in care principalele roluri sunt ale ursilor din rezervatie. Urmarind acest documentar se vor afla povestile dramatice ale animalelor salvate si aduse aici.

O parte din animale au ajuns in Rezervatia de ursi din Zarnesti in urma aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cand au fost inchise numeroase gradinii zoologice din cauza conditiilor deplorabile in care animalele erau crescute.Toti ursii din rezervatie sunt deja ajunsi la varsta adulta, in urma conventiei conform careia anual sunt ucisi 300 de ursi, astfel, nefiind necesara aducerea puilor de urs in lacasul de la Zarnesti.

Cu exceptia unui urs negru asiatic, restul de peste 70 sunt ursi bruni europeni. Ursul brun european este o specie protejata prin Conventia de la Berna. Cel mai impunator urs din intreaga rezervatie este ursul Max, urs care a trecut prin grave traume resimtite pana in prezent. Vedeta rezervatiei a servit drept atractie turistica in orasul Sinaia inca din anul 1997, fiind exploatat in scopuri turistice. Dupa salvarea ursului de la ingrozitoarele chinuri s-a constatat ca acesta era orb, in urma torturii la care l-a supus persoana care avea stapanire asupra acestuia.

Ursul cu varsta cea mai inaintata din rezervatie a atins varsta de 42 de ani. In conditii normale de viata in salbaticie, un urs traieste aproximativ 25 de ani, insa, conditiile oferite in rezervatii pot prelungi viata acestora chiar si pana la 50 de ani.

O poveste impresionanta este cea a ursoaicei Jacksie. La prima vedere pare jucausa si plina de energie. Insa, acestea sunt de fapt urme ale unor traume adanci, aceasta fiind dresata si fortata in repetate randuri sa distreze publicul.

Cei care au ocazia sa viziteze Rezervatia de ursi din Zarnesti, au posibilitatea de accesare a Orasului Brasov, unde, patronul spiritual al orasului este Fecioara Maria, statuia acesteia tronand falnic pe unul dintre contrafronturile Bisericii Negre. Alte obiective turistice ce pot fi accesate aici sunt Muzeul de Arta, Casa muresenilor, sau Cetatea Brasovului.

Prezentare video Rezervatia de Ursi Libearty – Zarnesti


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 3

 
 1. alina
  2014-12-15
  20:01:48

  mi-as dorii foarte mult sa merg la sanctuar

   
 2. Romanul Calator
  2013-10-31
  19:18:58

  Se poate vizita zilnic intre 10 si 12.15 (atunci pleaca ultimul trenulet prin rezervatie). Pretul biletului este de 40 de lei, iar pentru copii 15 lei. Nu este o limita de persoane ce pot vizita.

   
 3. costi
  2012-11-25
  13:28:38

  sa inteleg ca daca venim un grup mai mic de 20 de pers nu putem vizita rezervatia?

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>