Rezervatia de Zimbri Dragos Voda

obiective turistice judetul neamt rezervatie de animale rezervatie de zimbri

 

Rezervatia de Zimbri Dragos Voda

La noi in tara exista patru rezervatii de zimbri, printre care se numara Rezervatia de Zimbri si Fauna Carpatina Dragos – Voda, una din cele mai mari rezervatii de zimbri din intreaga Europa, intinzandu-se pe o suprafata de aproximativ 11500 hectare, numarandu-se printre cele patru arii care sunt protejate in Parcul Natural Vanatori-Neamt. Aflata in zona comunei Vanatori – Neamt, aproape de Manastirea Neamtului, aceasta rezervatie de zimbri este un principal obiectiv din judetul Neamt.

Album foto Rezervatia de Zimbri Dragos Voda

Harta zonala Rezervatia de Zimbri Dragos Voda – Neamt

Descriere Rezervatia de Zimbri Dragos Voda

Facand parte din proiectul “Managementul Conservarii Biodivesitatii“, rezervatia a trecut in anul 2002 printr-un proces de restaurare , in urma caruia spatiile ce pot fi astazi observate au fost renovate si amenajate pentru a realiza un mediu cat mai natural.

La inceputurile rezervatiei, in anul 1970, au fost adusi pentru prima data trei zimbri aici, provenind in Polonia, ulterior urmand sa primeasca numele de Rarau, Roxana si Raluca. Primele exemplare nascute in cadrul rezervatiei sunt Rosina si Roco, doi zimbri nascuti in anul 1974. Tot in acest an rezervatia a gazduit filmarea secventelor de vanatoare din filmele Fratii Jderi si Stefan cel Mare – Vaslui 1475, filmari in urma carora femela Roxana si-a pierdut viata, din cauza efortului la care a fost supusa.
Datorita conditiilor in care zimbri erau crescuti in acea perioada, in luna august a anului 1975, acestia au reusit sa rupa gardul rezervatiei si sa evadeze, ajungand pana in Poiana Grajduri si Piscul Braileanca, unde au gasit si au consumat lucruri care le lipseau din tarcurile in care erau tinuti, precum coaja de carpen, fag, frasin si de brad.
Treptat, mai multe animale au fost aduse aici, in anul 1977 rezervatia primind inca cinci zimbri caucazieni ce proveneau din spatiul fostei URSS, Medalist, Mentol, Meocika, Meringhia si Mexicana. Pentru a se mentine diversitatea genetica a zimbrilor de la noi din tara, dupa anul 1977 s-au hotarat mai multe schimburi intre rezervatiile de zibri de pe teritoriu. In 1978, Rezervatia de Zimbri Dragos Voda atinge numarul de zece zimbri, in urma desfiintarii Rezervatiei de la Poiana Brasov. De-a lungul timpului s-au produs mai multe schimbari in cadrul spatiului, precum aducerea altor specii de animale si transferarea a cinci zimbri in Rezervatia Bucsani-Neagra. In prezent, in cadrul rezervatiei pot fi observate specii ca iepuri, ursi, lupi, vulpi, cerbi lopatari sau carpatini.
Tarcul de aproximativ 4 hectare gazduieste doar sase exemplare, restul de 28 aflandu-se in parcul de aclimatizare, parc imprejmuit de 180 de hectare de teren. In cadrul rezervatiei se pot observa cele trei iazuri: Iazul Zimbrilor, Iazul Cerbilor si Iazul Capriorilor.
Turistii care iubesc senzatia de pace si de liniste conferita de aceasta zona, pot face o plimbare pana la bine-cunoscuta Manastire Agapia, dupa vizitarea Rezervatiei de Zimbri Dragos Voda.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>