Rezervatia Gradina Zmeilor

atractii naturale carpatii occidentali muntii apuseni muntii meses rezervatii naturale

 

 

Rezervatia Gradina Zmeilor

Gradina Zmeilor reprezinta un fenomen natural deosebit de spectaculos, considerat de specialisti unic in Europa. Rezervatia figureaza intr-un vechi ghid turistic sub denumirea de “Gradina Zmeilor”. Localnicii o numesc “Fata Catanii”. Se afla pe teritoriul Muntelui Meses, masiv ce face parte din lantul Carpatilor Occidentali, langa localitatea Galgaul Almasului, din judetul Salaj.

Album foto Rezervatia Gradina Zmeilor – Carpatii Occidentali

Harta zonala Rezervatia Gradina Zmeilor – Carpatii Occidentali


Descriere Rezervatia Gradina Zmeilor – Carpatii Occidentali

Gradina Zmeilor este o rezervatie de tip geologic formata din nenumarate stanci de dimensiuni foarte mari, asezate intr-o mare dezordine, avand forme variate de blocuri, turnuri, stalpi, ciuperci sau stanci ce au luat forme de animale.

Formele neobisnuite ale acestor formatiuni au fost lasate pe seama alunecarii straturilor de conglomerate, alaturi de cele de gresii. Apa a avut un rol principal in modelarea rocilor. Din cauza alunecarilor de teren, formele elementelor naturale pot fi diferite de la an la an.

Stancile care atrag cel mai mult atentia au o forma de prisma si au fost denumite sugestiv “Zmeul” si “Zmeoaica”. Restul blocurilor de piatra au forme impresionante. Cateva poarta numele de “Mosu”, “Eva” si “Dorobantu”.

Formatiunile de aici au luat nastere prin desprinderea unor blocuri sau compartimente de gresii din masivul care constituie Dealul Inchieturi (376 m) si alunecarea lor pe argilele vinetii de la baza, spre firul parului Dosului. Ulterior, prin denudatie si eroziune eoliana si pluviala, s-au format cele mai bizare coloane, metereze, poduri, ciuperci, etc. unele avand inaltimi de peste 10-12 m (Suraru, 1967).

Privite in ansamblu, aceasta au o asezare haotica, care, in functie de unghiul in care sunt privite infatiseaza imagini diverse, dintre cele mai ciudate si suprinzatoare. Gradina Zmeilor se desfasoara pe suprafata de 5 ha.

Despre Gradina Zmeilor exista o legenda cu o stanca care se numeste Fata Catanii, care s-a transformat in stana de piatra la blestemul mamei. O coloana dintre formatiuni arata ca o fecioara cu o cofita pe umar. Actualmente, Fata Catanii nu mai exista. S-a prabusit la inundatiile din 1973. Stanca arata ca o fata care avea un soldat langa ea si parca avea un cos pe umar.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>