Rezervatia Iezerele Cindrelului

atractii naturale muntii cindrel obiective turistice judetul sibiu rezervatii naturale

 

Rezervatia Iezerele Cindrelului

Situata in inima Masivului Cindrel, in proximitatea Podisului Transilvaniei, rezervatia iezeristica este o zona complexa de flora, fauna, geomorfologica si hidrografica, intregita de culmi netede si circuri glaciare. Localizata la limita sud-vestica a judetului Sibiu, la nici 17 km de municipiu, aflata pe teritoriul comunei Gura Raului, rezervatia se intinde pe o suprafata de circa 450,5 ha, in care este inclusa incepand cu anul 2004, Muchia Pribor, o custura inalta ce separa cele 2 caldari glaciare, intreaga suprafata ajungand la circa 609,9 ha.

Album foto Rezervatia Iezerele Cindrelului

Harta zonala Rezervatia Iezerele Cindrelului

Descriere Rezervatia Iezerele Cindrelului

Dincolo de crestele domoale acoperite de pasuni ale Muntilor Cindrel, strabatuti de vai pitoresti si adanci, presarati pe alocuri cu paduri intinse, se desprinde un loc cu totul aparte ce impresioneaza prin elementele floristice si faunistice. Rezervatia Cindrel, caci despre ea este vorba, este un areal asezat pe versantul nordic al Platoului Frumoasa, aproape de Varful Cindrelului ce masoara 2.244 metri, gazduind la baza peretilor abrupti Iezerul Mare si Iezerul Mic, ambele iezere fiind singurele lacuri glaciare din masiv.

Iezerul Mic reprezinta un circ glaciar complex de forma dreptunghiulara presarat pe margini cu mici caldari glaciare putin evaluate, in spatele caruia se afla lacul, urmat de Iezerul Mare unul dintre cele mai profunde circuri glaciare de forma ovala, cu o suprafata totala de 3 ha, a carui caldare glaciara orientata pe directie nord estica, este situata sub platoul dintre Varful Cindrel si Varful Frumoasa.

Declarata arie protejata inca din 1961, din suprafata de aproximativ 900 km a Muntilor Cindrel de pe versantul nordic al culmii sale principale Serbota – Cindrel, au fost sculptate caldari glaciare precum Gropota, o caldare asimetrica orientata spre nord vest, barata de o morena frontala, Iezerul Mic, Iezerul Mare si Lujbea Rasinarului, in care frumusetea peisajului este completata de vai in forma de u, morene, pante ample de scurgere a ghetarului, zone inguste acoperite de paduri de jneapan ce mascheaza zona de varsare a lacului pana la limita superioara a padurii de conifere.

Intreagul areal este tapetat de numeroase plante si asociatii vegetale fiind intalnite circa 40 de specii briofite, talofite si muschi, capabile sa se dezvolte pe peretii abrupt si stancosi a celor 2 caldari. De asemenea la altitudini inalte predomina atat vegetatie lemnoasa dominate de jneapan, ienupar, bujor de munte, cat si de graminee cat si sporadic zambru. In ceea ce priveste fauna aceasta este bine reprezentata si variata de la specii de pasari precum prundasul de munte pana la mamifere de diferite dimensiuni precum capra neagra, urs, lup, vulpe, jder.

Accesul catre rezervatie se face fie de DJ 104 SibiuPaltinisBatranaCindrel, fiind usor de ajuns deoarece este singura rezervatie din judet ce beneficiaza de o gama larga de marcaje specifice, harti, borne, piloni indicatori.

Daca tot va aflati in Sibiu puteti vizita o alta rezervatie naturala ce face parte din complexul celor 52 de lacuri sarate aflate in cunoscuta statiune Ocna Sibiului. Cat despre statiuni cea mai apropiate de Sibiu la circa 34 km este Statiunea Paltinis situate in Muntii Cibinului fiind un izvor nesecat de istorie conservand de-a lungul timpului numeroase monumente istorice precum Casa Turistului, Casa Medicilor, Sala Monaco la care se adauga numeroase restaurant, baruri, biblioteci in care va puteti petrece o parte din timpul liber. Cat despre efectele terapeutice al climatului alpin de mare altitudine precum aerul tonifiant, puternic ozonat, cu aerosoli iodati putem aminti unele din efectele benefice fiind eficient in combaterea problemelor respiratorii si a imunitatii scazute. Dintre vestigiile istorice ce trebuiesc vizitate sunt Cetatea Dacica Tilisca (la 28 km de Sibiu), Cetatea Salo din Sibiel (sec. XII-XIII). Printre monumenentele ce le veti remarca de-a lungul drumului se afla si Monumentul Eroilor din Fantanele ridicat in centrul satului in 1976 in cinstea soldatilor romani cazuti in cele doua razboaie mondiale. Monumentul contine bustul unui ostas roman si un basorelief cu o scena din cel de-al doilea razboi mondial realizat de sculptorul Horia Girosanu.

Deasemenea satele impresioneaza atat prin frumusetea peisajelor desprinse parca din povestile de demult dar si prin portul popular plin de farmec si culoare, pentru sarbatorile populare si indeletnicirile pastrate din generatie in generatie.

Daca va doriti o vacanta prelungita oferta de cazare este variata de la pensiuni de cateva margarete ce pastreza traditiile la hoteluri de cateva stele.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>