Rezervatia Izvorul Albastru al Izei

atractii naturale muntii rodnei obiective turistice judetul maramures rezervatii naturale

 

Rezervatia Izvorul Albastru al Izei

Pe o suprafata de aproximativ 100 ha, in apropierea localitatii Sacel, se intinde din partea estica a Muntilor Rodnei pana pe versantul sudic al Muntilor Magura, Rezervatia Izvorul Albastru al Izei. Declarat arie protejata inca din 1977, intreg arealul se face remarcat prin frumusetea peisajului brazdat de-a lungul si de-a latul de afluentii de obarsie a Raului Iza, care fac ca apa sa izvorasca la suprafata sub forma unui izbuc unic ca debit si frumusete, deosebindu-se de restul izvoarelor prin culoarea verde – albastruie, de la care provine si denumirea izvorului si implicit a rezervatiei.

Album foto Rezervatia Izvorul Albastru al Izei

Harta zonala Rezervatia Izvorul Albastru al Izei – Muntii Rodnei

Descriere Rezervatia Izvorul Albastru al Izei

Fenomenele carstice se dezvolta in calcare eocene care stau peste cristalinul Muntilor Rodnei, marcand vechea linie de tarm din Eocen, toate aceste elemente rare ale peisajului fac din intreaga rezervatie un loc aparte ce de-a lungul timpului a starnit interesul turistilor cat si a speologilor. Relieful este intregit de prezenta unui defileu sapat in calcare de la care se ridica pereti stancosi de 8 – 10 metri inaltime pe alocuri cu aspect de canion.

Izvorul Albastru al Izei, cunoscut si sub denumirea de Izbucul Izei s-a format prin reaparitia la suprafata a apelor intrate in subteran, in Pestera Izei. Pestera s-a format la zona de contact dintre sisturile cristaline a Muntilor Rodnei si zona calcaroasa. Cu o lungime de peste 2500 metri, pestera impresioneaza nu numai prin ponorul de la intrarea in aceasta, o fosta dolina impresionanta, cu peretii stancosi in care apele Paraului Magurii patrund printr-un mic canion cu cascade, ci si prin fenomenele endocarstice dezvoltate in calcare eocene. Aceasta are sali de 20 – 30 metri inaltime, cascade inalte de pana la 15 metri, iar la 300 metri de la intrare, apele ajung la baza calcarelor. La contactul cu sisturile cristaline s-a format o roca ce este cunoscuta sub denumirea de “argila de Iza”, un amestec de minerale argiloase care in prezenta oxizilor de titan duc la astfel de fenomene. Pestera Izei are o importanta deosebita ce este conferita de captarea in interiorul muntelui a unui parau si constituirea unui dren carstic de dimensiuni mari pe contactul dintre calcar si sisturile cristaline, apoi prin situatia stratigrafica, tectonica si hidrogeologica pe care o reflecta, precum si prin prezenta, geneza si mineralogia depozitelor de caolin. La importanta stiintifica a pesterii se mai adauga si frumusetea galeriilor si a cascadelor, precum si unicitatea acesteia.

Accesul la acest paradis carstic se poate face cu masina pe DN18, pornind din Moisei. Tot in aceasta regiune a Maramuresului se pot vizita de asemenea multe alte frumuseti naturale, precum Defileul Lapusului sau Valea Vaserului, potentialul turistic al acestei regiuni fiind extrem de bogat.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. Iuliu
    2012-04-27
    04:51:52

    Felicitări pentru acest site.

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>