Rezervatia Mixta Lala – Ineu

atractii naturale obiective turistice judetul bistrita nasaud rezervatie mixta rezervatii naturale

 

Rezervatia Mixta Lala - Ineu

Pe o suprafata de circa 2568  hectare se intinde Rezervatia mixta Lala – Ineu, un areal ce impresioneaza prin relieful glaciar presarat pe alocuri cu circuri glaciare, vai glaciare, morene si custuri in care elementele rare de flora si fauna sunt completate de cele ale retelei hidrografice.

Album foto Rezervatia Mixta Lala – Ineu

Harta zonala Rezervatia Mixta Lala – Ineu

Descrierea Rezervatia Mixta Lala – Ineu

Facand  parte din Parcul National Muntii Rodnei, rezervatia situata pe teritoriul judetului Bistrita adaposteste unul din cele mai mari si mai frumoase lacuri glaciare din tara si anume Lacul Lala Mare. Situat la o  altitudinea de peste 1815 metri si ocupand o suprafata de aproximativ 6000 mp si cu o adancimea de 2 metri, acesta dispune de o fauna piscicola de pastrav indigen si pastrav curcubeu, a caror frumusete este pusa in valoare de elemente rare de flora mediteraneana precum rododendronul. Tabloul este intregit de un alt lac de dimensiune mica ce nu depaseste o jumatate de metru Lacul Lala Mic, ambele facand parte dintr-un complex de lacuri glaciare.  Peisajul mirific este conturat de stanci adanci si populatii de jneapan in care se pot regasi elemente de flora si fauna precum zimbru, mesteacan, tisa si altele. Rezervatia constituie pentru cunoscatori un paradis al speciilor ocrotite de lege, o flora alpina foarte bogata din care se fac remarcate specii precum smardarul (Rhododendron kotschy) precum si alte elemente floristice rare: Papucul doamnei (Cypripedium calceolus), floarea de colt (Leontopodium alpinum), sangele voinicului (Nigrottela nigra), tantaura (Centaurea carpatica), crucea pamantului (Heracleum carpaticum), opaita (Lychia nivalis) si elementul circumpolar Silene actualis. Sub raport floristic, Muntii Rodnei sunt un nod intre flora Carpatilor Orientali si Meridionali.

Caile de acces  catre rezervatie se face pe  DN 17 D – Rodna, Bistrita Nasaud, voiaj continuat  apoi pe un drum forestier spre cabana Valea Blaznei. Drumul se continua la pas spre Varful Rosu, Varful Ineut, Varful Ineu. De la Cabana Blaznei trebuie urmat traseul semnalizat cu cruce albastra. Din Saua Ineului se poate cobora la lacurile glaciare Lacul Lala Mic si Lacul Lala Mare.

Daca tot ati pornit la drum, va puteti orienta si catre alte trasee  turistice din imprejurimi care va vor impresiona atat prin culoare, peisaj cat si geneza. Tot din Parcul National Muntii Rodnei fac parte cateva arii naturale de un interes deosebit precum Rezervatia mixta Pestera si Izbucul Izvorul Albastru al Izei, Rezervatia Pietrosu Mare, Rezervatia Stiintifica Piatra Rea, Rezervatia botanica Poiana cu narcise din Muntele Saca, Rezervatia speologica Pestera Cobasel, Rezervatia naturala Pestera de la Izvorul Tausoarelor.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>