Rezervatia Naturala de Paliur de la Radna

obiectiv natural obiective turistice judetul arad rezervatie rezervatii naturale

 

Rezervatia Naturala de Paliur

Rezervatia Naturala de Paliur de la Radna este situata in spatele Manastirii Maria din Radna, localitate ce apartine de orasul Lipova, judetul Arad, Crisana, amplasata la aproximativ 32 de kilometrii de Orasul Arad si 27 kilometrii de localitatea Siria.

Album foto Rezervatia Naturala de Paliur de la Radna

Harta zonala Rezervatia Naturala de Paliur de la Radna

Descriere Rezervatia Naturala de Paliur de la Radna

Rezervatia Naturala de Paliur de la Radna reprezinta o arie protejata de interes national de tip mix, avand o suprafata de aproximativ 5 ha. Legea 5/2000 privind aprobarea Planului de amenanjare a teritoriului national aduce la cunostinta protejarea speciei botanice Ruscus aculeatus.

Ruscus aculeatus sau paliurul este o planta submediteraneana, cunoscuta si sub numele de Spinul lui Hristos, fiind un arbust indigen, a carui inaltime variaza intre doi si cinci metri. Tulpinile sunt dese si ramificate, ramurile curbate, lujerii sunt bruni si contin doi spini de o parte si de alta a mugurilor, scoarta este cenusie si neteda, iar fructul este asemanator unei palarii de culoare galbuie sau rosiatica.

Fiind un arbust destul de rar intalnit, ce infloreste in perioada mai – august, acesta mai este folosit pentru gardurile vii datorita culorii stralucitoare a frunzisului si a formei fructelor

Nefiind o planta pretentioasa, apare in locurile stancoase si pe coastele erodate puternic este rezistenta la secetea.

Rezervatia Naturala de Paliur de la Radna a fost infiintata deoarece aceasta specie de arbust este destul de rar intalnita pe teritoriul tarii noastre.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Statiunea Baile Lipova, Bazarul Turcesc din Lipova, Muzeul Orasesensc din Lipova, Manastirea Maria Radna, Cetatea Soimos, Pestera Sinesie, Rezervatia Naturala Locul Fosilifer Zabalt, Castelul Mocioni – Teleki, Castelul Konopi, Rezervatia Naturala Balta Soimos, Rezervatia Naturala Magura cu Ghimpi si Manastirea Bizere Frumuseni.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>