Rezervatia Naturala Ponoarele

obiective turistice judetul mehedinti pod natural ponoarele rezervatii naturale

 

Rezervatia Naturala Ponoarele

Rezervatia Naturala Ponoarele reprezinta o arie naturala protejata de lege, ce se gaseste intr-o frumoasa zona a judetului Mehedinti, pe drumul ce leaga Localitatea Ponoarele de Baia de Arama. Acest impresionant monument al naturii se desfasoara pe o suprafata de aproximativ 100 hectare, de-a lungul careia se poate admira relieful carstic inedit specific acestei zone, unic in spatiul romanesc.

Album foto Rezervatia Naturala Ponoarele

Harta zonala Rezervatia Naturala Ponoarele

Descriere Rezervatia Naturala Ponoarele

Rezervatia Naturala Ponoarele desemneaza o zona pitoreasca, intinsa in vecinatatea Localitatii Ponoare, situata in partea nordica a judetului, la o distanta de in jur de 40 km de Motru si Targu – Jiu si aproximativ 65 km de Baile Herculane si Drobeta Turnu Severin. Unicitatea acestei zone consta in faptul ca atractiile naturale de aici sunt considerate monumente ale naturii unice chiar pe plan european, oferind peisaje naturale incantatoare, cu un potential turistic foarte ridicat.

Cel mai cunoscut punct de atractie din intreaga rezervatie este Complexul Carstic de la Ponoarele, ce desemneaza o zona colinara in care se gasesc numeroase formatiuni geologice, dintre care, cel mai impresionant este Podul lui Dumnezeu, cunoscut si sub denumirea de Podul Uriasilor. Acesta este singurul pod natural din tara, ce s-a format prin prabusirea tavanului unei pesteri. In imediata sa apropiere, intr-una dintre dolinele ce inconjoara podul, se gaseste si Pestera Ponoarele, o alta atractie naturala reprezentativa pentru relieful carstic din aceasta zona, ale carei galerii se desfasoara pe o lungime ce depaseste cu putin 600 metri. Din complexul carstic fac parte si campurile de lapiezuri sau incretiturile calcaroase, pentru cei neavizati, ce se intind pe dealurile din imprejurimi, unice si ele in intregul continent european.
Tot in aceasta rezervatie se incadreaza si lacurile Zatonul Mare si Zatonul Mic, lacuri carstice temporare, in care se strang cantitati mai mari de apa in sezonul primaverii, dupa topirea zapezilor si precipitatiile ridicate. Pe langa aceste inedite atractii naturale carstice, Rezervatia Naturala Ponoarele inglobeaza si padurile dese ce acopera dealurile domoale de aici si pajistile verzi intinse pe intreg podisul, care nu fac altceva decat sa te indemne sa pasesti curajos sa le descoperi la pas frumusetea.

In aceasta zona inzestrata de natura cu multe atractii se gaseste si singura padure de liliac salbatic de pe plaiurile mioritice, intinsa pe o suprafata de 20 de hectare, la o distanta de aproximativ 4 km de Baia de Arama si declarata rezervatie botanica. Aceasta incantatoare padure se transforma intr-un adevarat magnet pentru turisti pe la inceputul lunii mai, atunci cand florile inmiresmate de liliac, colorate si alb si diferite nuante de violet schimba cu totul infatisarea acestei zone, conferindu-i un aspect fermecator. Tot in aceasta perioada se celebreaza in fiecare an, incepand cu 1965, Sarbatoarea Liliacului, dedicata primaverii. Aceasta ii aduna laolalta, cu mic, cu mare, pe toti cei dornici sa se relaxeze participand la spectacolele organizate aici, ce reunesc artisti cu renume din toate colturile tarii.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>