Rezervatia Naturala Scarita Belioara

atractii naturale obiective turistice judetul alba rezervatii naturale

 

Rezervatia Naturala Scarita Belioara

Rezervatia Naturala Scarita Belioara este o arie naturala protejata de lege, localizata intr-o zona pitoreasca a judetului Alba,  pe suprafata masivului Muntele Mare al Apusenilor, in apropierea Statiunii Muntele Baisorii.

Album foto Rezervatia Naturala Scarita Belioara

Harta zonala Rezervatia Naturala Scarita Belioara – Alba

Descriere Rezervatia Naturala Scarita Belioara

Rezervatia este una de tip geobotanic, intinzandu-se pe o suprafata ce masoara in jur de 450 hectare si fiind aflata sub protectia legii inca din anul 1941. Accesul catre acest frumos colt de pamant se realizeaza foarte simplu, pe un drum comunal ce se desprinde din drumul national DN75 ce face legatura intre Turda si Campeni, in punctul Localitatii Posaga de Jos. Acest traseu se urmeaza in continuare spre Localitatea Posaga de Sus si Valea Belioarei, pana se ajunge in capatul nordic al satului, de unde drumetia se va continua pe o poteca de munte. De asemenea, exista si un traseu montan marcat ce se parcurge in aproximativ 3 ore si leaga rezervatia de Statiunea Baisoara. Traseul urmeaza urmatoarea desfasurare: Crucea CrenciiMuntele RomaneasaRezervatia Scarita BelioaraVarful BelioaraLunca LargaCheile RunculuiRuncOcolis sau Alba IuliaOcolisRunc, Cheile Runcului in partea dreapta sau Cheile Pociovalistei in partea stanga – Sesul CraiuluiScarita Belioara.

De-a lungul intregii intinderi a rezervatiei se pot admira diverse formatiuni carstice ce au luat nastere in relieful calcaros specific zonei. Se remarca aici Sesul Craiului, atractie naturala situata la altitudinea de 1350 metri, pe un platou calcaros si cateva piscuri montane ce se ridica semet sub forma unor turle ce par ca vegheaza linistea acestor meleaguri: Coltul Bleantului, Varful Negrilii sau Piatra Belii. De asemenea, se gasesc aici si o serie de pesteri, printre care se numara: Pestera fara Fund, Pestera lui Filip, Pestera Calugarului sau Pestera Rosie si abrupturi spectaculoase.

Rezervatia protejeaza specii de plante rare, specifice zonei, unele chiar unice pe intregul continent european. Flora zonei este reprezentata de plante precum sangele voinicului, stugurii ursului, crinul pestrit, gentiana, caldarusa sau barba mugurului. Intreaga rezervatie, precum si imprejurimile sale de o salbaticie impresionanta pot reprezenta locul perfect in care se pot petrece cateva clipe de liniste in sanul naturii, departe de confortul orasului blamat de multe ori pentru viata agitata pe care o implica.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>