Rezervatia Stiintifica Piatra Rea – Borsa

atractii naturale borsa muntii rodnei obiective turistice judetul maramures rezervatii naturale

 

Rezervatia Stiintifica Piatra Rea

Rezervatia Stiintifica Piatra Rea este una dintre cele mai cunoscute atractii ale ariei naturale protejate a Parcului National Muntii Rodnei, un minunat colt de natura, inzestrat cu panorame si locuri de o frumusete incantatoare.

Album foto Rezervatia Stiintifica Piatra Rea

Harta zonala Rezervatia Stiintifica Piatra Rea – Borsa

Descriere Rezervatia Stiintifica Piatra Rea

Rezervatia Piatra Rea este localizata la o altitudine medie ce masoara aproximativ 1500 metri, gasindu-se din punct de vedere geografic pe raza Localitatii Borsa si fiind incadrata teritorial intre Valea Paraului Fantana in partea estica si Valea Paraului Cimpioasa in partea vestica.

Desfasurata pe o suprafata de 409 hectare, Piatra Rea a fost declarata rezervatie stiintifica incepand cu anul 2000, fiind renumita datorita numeroaselor exemplare de floare de colt, ce impanzesc aceasta intreaga zona naturala din Muntii Rodnei. Rezervatia are rolul de a proteja si de a conserva acest incantator habitat natural, al carui farmec este reprezentat fara indoiala de fauna si flora salbatica. In afara de faimoasa floare de colt, se mai gasesc aici si alte specii rare de plante, precum bujorul de munte, clopotelul de munte, mierea ursului, ghintura, soparlita, gusa porumbelului sau paiusul, toate aflate sub protectia legii. Acest monument al naturii cuprinde si o bogata zona forestiera, acoperita de un amestec de specii de precum molizi, brazi, paltini de munte, fagi, frasini sau specii de scorus. Bogatia faunistica este reprezentata si ea de specii de animale rar intalnite pe teritoriul romanesc: capra neagra, cerbul si ursul brun.

Pe langa biodiversitatea intalnita aici, o alta atractie naturala o reprezinta si fenomenele carstice de aici, materializate in forme de relief precum pesterile, dolinele sau lapiezurile. Una dintre cele mai impresionante atractii ale rezervatiei este o superba cadere de apa de aproximativ 80 metri, Cascada Cailor, considerata una dintre cele mai spectaculoase din intregul lant al Carpatilor romanesti.

Tot  in Parcul National Muntii Rodnei se gasesc o serie de alte obiective turistice ce pot fi vizitate. Printre acestea se numara Pestera si Izbucul Izvorul Albastru al Izei sau Parcul Natural Muntii Maramuresului. De asemenea, tot in zona acestui parc se gasesc si cateva lacasuri de cult specific maramuresene: Manastirea Moisei, Biserica de lemn de la Manastirea Moisei, Biserica de lemn din Borsa de Jos sau Biserica Sf Apostoli Petru si Pavel din Sacel.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>