Rosia Montana – Muntii Apuseni

localitati localitati turistice muntii apuseni obiective turistice judetul alba

 

Rosia Montana

Situata in Muntii Apuseni, judetul Alba, Rosia Montana este o localitate miniera si resedinta a comunei Rosia Montana. Numele localitatii provine de la Raul Rosia ce este bogat in minerale si fier care ii dau culoarea rosiatica ce dureaza de peste 2000 de ani datorita mineritului.

Album foto Rosia Montana

Harta zonala Rosia Montana – Muntii Apuseni

Descriere Rosia Montana

Rosia Montana a fost cunoscuta si amintita de catre Herodot, Pliniu si Titus Liviu fiind una dintre cele mai importante zone ale Europei unde se exploateaza metale pretioase. Cunoscuta sub numele de Alburnus Maior in ruinele fostei cetati de la Rosia Montana specialistii au gasit locuinte, galerii miniere, unelte pentru minerit si chiar scrieri in limba greaca si latina. Obiectivul este situat pe Dealul Cetatii, considerat cea mai importanta dovada istorica a existentei romanilor, fiind in acelasi timp si punct de aparare si al exploatarilor aurifere. Muzeul Mineritului este locul unde puteti admira piesele descoperite de arheologi si pot fii vizitate galeriile romane ce erau alimentate de lacuri artificiale numite tauri.

O caracteristica unica a zonei este peisajul cu aproximativ 105 tauri, lacuri sau stavilare (ex. Tarina, Taul cel Mare, Anghel, Brazi sau Corna). Lacurile au fost formate cu scopul de a folosi la separarea aurului de restul mineritului, insa in prezent acestea nu mai sunt utile si au fost amenajate pentru activitati de pescuit sportiv, agrement sau piscicultura. Taul Mare este situata la 930 m altitudine si a fost construit in 1908. Taul Cornei este afluent al Raului Abrud si se afla in zona Vaii Corna fiind unul dintre cele mai vizitate si mai apreciate tauri ale Rosiei Monata. Taul Brazi a fost construit la ordinul Mariei Tereza si se gaseste la aceeasi altitudine cu Taul Cornei. Cel mai inalt lac al localitatii este Taul Tarinii si se afla la 1000 metri altitudine. Pe malurile sale puteti admira panorama spre Varful Vulcan cunoscut pentru formatiunile sale carstice.

De asemenea in apropierea Rosiei Montane se afla doua formatiuni geologice declarate monumente ale naturii: Piatra Corbului (situata pe Dealul Carnic) si Piatra Despicata (intre Dealul Carnic si Dealul Cetatii). Piatra Corbului are o suprafata de 5 ha, stancile acesteia fiind supuse unui proces intens de dezagregare si modelare. Si aici se pot observa fostele galerii romane in prezent distruse. Stanca imensa si separata de sol numita Piatra Despicata are in compozitia sa un tip de roca nemaintalnita in zona. Accesul la acele obiective turistice se face pe un drum industrial aflat in centrul comunei. Tot in centru veti gasi si Monumentul Eroilor Romani din Primul Razboi Mondial. El este reprezentat de un obelisc ce are o inaltime de 4 metri si trei cruci la terminatie.

Celor ce isi doresc sa admire frumusetile Rosiei Montane recomadam perioada in care se organizeaza Festivalul FanFest. Evenimentul are ca scop promovarea traditiilor si obiceiurilor zonei, precum si ecoturismul sau patrimoniul cultural. Cea mai importanta sarbatoare a localitatii ramane insa Ziua Mineritului organizata in fiecare an la sfarsitul ultimei saptamani din august. Aici turistii se pot bucura de petreceri campenesti, dansuri populare, competitii cu specific mineresc si concerte.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>