Ruinele resedintei voievodale Bogdan Voda

obiectiv istoric obiective turistice judetul maramures resedinta

 

Ruinele resedintei voievodale Bogdan Voda

Ruinele resedintei voievodale Bogdan Voda sunt situate pe Valea Izei, in localitatea Bogdan Voda, in partea de sud – est a judetului Maramures, pe DJ 186 si DJ 188, la 100 km de Municipiul Baia Mare si 50 km de Sighetu Marmatiei, la o altitudine medie de 400 de metri.

Album foto Ruinele resedintei voievodale Bogdan Voda

Harta zonala Ruinele resedintei voievodale Bogdan Voda

Descriere Ruinele resedintei voievodale Bogdan Voda

Resedinta Feudala a lui Bogdan Voda a fost ridicata in secolele XIII – XIV, pe Dealul Cetatii, pe malul din partea de miazazi a Izei, din depresiunea Maramuresului.

Bogdan I a fost voievod al Maramuresului si domn al Moldovei, fiind intemeietorul Tarii Moldovei, stat de sine statator, cu resedinta la Baia. Conform Letopisetului de la Putna, perioada de domnie a fost de 4 ani, intre anul 1363 si 1367. Inainte de anul 1342, voievodul a primit in stapanire de la regele Ungariei, Carol Robert de Anjou, un cnezat format din 18 sate stapanite cu diploma de intarire, cu resedinta la Cuhea (localitatea Bogdan Voda din zilele noastre). Dupa moartea regelui Ungariei, Bogdan I cade in dizgratia succesorului acestuia, Ludovic I de Anjou, din cauza conflictului din iarna anului 1343, in care acesta era aliat cu voievodul de Bereg, impotriva lui Ioan, fiul lui Dionisie, sustinator al noului rege. Bogdan I se hotaraste sa treaca muntii in Moldova, prin Pasul Prislop, in anul 1359, impreuna cu ostasii sai si devine primul domn al statului feudal independent Moldova.

Ruinele fostei resedinte a Voievodului si ruinele bisericii de piatra (manastire domneasca, cea mai veche biserica de zid din Maramures), pot fi vazute intr-o curte parasita, chiar de pe strada principala, aproape de Biserica de lemn din Bogdan Voda.

Ruinele resedintei voievodale – Bogdan Voda au fost cercetate cu ocazia sapaturilor arheologice din anul 1984, conduse de Radu Popa, dar dupa moartea acestuia, santierul a fost parasit.

Alte atractii turistice ale zonei sunt bisericile de lemn din Ieud Deal si Ieud Ses, Muzeul etnografic al familiei Ples si Biserica din lemn Sfantul Nicolae din Bogdan Voda.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>