Schitul Icoana Veche – Neamt

lacas de cult obiective turistice judetul neamt schit schituri

 

Schitul Icoana Veche

Schitul Icoana Veche este un lacas de cult ce apartine de Manastirea Neamt, ale carui baze au fost puse de cativa calugari de la aceasta manastire in urma cu aproximativ 200 de ani. Lacasul se gaseste in Localitatea Vanatori-Neamt din Judetul Neamt, la o distanta de aproximativ 6 km de Manastirea Neamt, intr-o zona pitoreasca de la poalele Muntelui Rusu.

Album foto Schitul Icoana Veche

Harta zonala Schitul Icoana Veche – Neamt

Descriere Schitul Icoana Veche

Infiintarea acestui schit are o legatura stransa cu Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Neamt, pe care voievodul Alexandru cel Bun o primise in dar, impreuna cu Icoana Sfanta Ana, ce se gaseste in prezent la Manastirea Bistrita. Icoana Maicii Domnului a fost ascunsa aici intre anii 1821 – 1822, de catre calugarii ce voiau sa o protejeze de turcii care obisnuiau pe atunci sa navaleasca pe teritoriul acestor tinuturi si sa distruga tot in calea lor. Icoana, impreuna cu alte  obiecte si documente importante ale manastirii au fost ascunse in pamant, in doua gropi sapate special pentru acest scop. In anul 1822, dupa ce turcii nu mai reprezentau niciun pericol, obiectele, impreuna cu sfanta icoana au fost scose din ascunzatoare si duse inapoi la locul lor, in manastire. In memoria tuturor acestor evenimente petrecute aici, consemnate in istorie, a fost ridicat pe locul unde au fost ascunse obiectele, un mic monument de piatra, care, prin insemnele insrise pe suprafata sa, atesta veridicitatea intamplarilor petrecute aici.

In anul 1823 a fost ridicat aici un mic lacas din lemn, ce isi sarbatorea hramul in ziua Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul, pe langa care au mai fost amenajate si o clopotnita si doua chilii. Intrucat de-a lungul timpului constructiile s-au degradat, s-a ridicat in apropiere, in anul 1946 un nou lacas care sa aminteasca de evenimentele petrecute in trecut: Schitul Icoana Noua.

Vechiul schit a fost refacut si el dupa anii 1990, primind ca hram nou pe Sfantul Antonie cel Mare. In prezent, in aceste locuri pustii in care se afla schitul, duc o existenta linistita cativa calugari, ce traiesc in comuniune cu natura si  cu divinitatea, nestingheriti de rautatile si ispitele lumesti.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>