Schitul Jgheaburi

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul valcea schit schituri

 

Schitul Jgheaburi

Schitul Jgheaburi, inchinat Nasterii Maicii Domnului, este un lacas de cult localizat intr-o frumoasa zona a Olteniei, mai exact pe meleagurile judetului Valcea, in Satul Piscul Mare din Localitatea Stoenesti. Amplasat intr-o poiana inconjurata de coline acoperite de paduri dese, acesta reprezinta un loc ideal de rugaciune pentru maicutele de aici, dar si pentru turistii care ii trec pragul.

Album foto Schitul Jgheaburi

Harta zonala Schitul Jgheaburi – Oltenia

Descriere Schitul Jgheaburi

La Schitul Jgheaburi nu se ajunge foarte greu, prin aceasta zona din nord vestul Orasului Ramnicu Valcea trecand soseaua ce face legatura intre acesta si Statiunea Baile Olanesti. Din Valcea pana la Piscul Mare este o distanta de numai 19 km, iar din sat pana la schit se ajunge urmand un drum forestier.

Acest lacas dainuie de ani buni pe aceste mealeaguri, fiind ridicat, dupa cum este mentionat si in pisania bisericii de aici, pe locul in care in trecut au existat doua lacasuri de lemn: unul datand din vremea domniei lui Negru Voda, din jurul anului 1300 si celalalt din vremea domnitorului Matei Basarab, din anul 1540.

Biserica ce se gaseste in prezent aici a fost ridicata din piatra si caramida, in anul 1827. Drept ctitori ai acesteia au fost mentionati verii Ion Andronescu Popa si Ioan Popa si ieromonahul Daniil din Zmeuret. Desi initial schitul fusese inzestrat de catre acestia cu numeroase terenuri, dupa secularizarea averilor manastiresti din 1864, din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, proprietatile s-au pierdut. Tot in jurul schitului au existat o buna perioada si numeroase cladiri anexe, daramate de-a lungul timpului, ca urmare a neglijentei cu care au fost tratate.

Renovata in anii 1940 si ultima data in anul 1970, biserica de aici, ridicata din piatra si caramida, se mai tine inca bine pe picioare.

Fara turla si cu un plan in forma de nava, intalnit la marea majoritate a lacasurilor de cult ortodoxe, aceasta se caracterizeaza drept o constructie asezata, individualizata prin cateva detalii arhitecturale specifice stilului traditional muntenesc si perioadei in care a fost ridicata. Fatada bisericii este dominata de cei sase stalpi masivi din piatra ce sustin pridvorul. Urmeaza apoi pronaosul si naosul, despartite intre ele de un zid cu o deschizatura prin care se face trecerea si despartite mai departe de altar prin catapeteasma zidita la randul ei.

Peretii interiori ai bisericii au fost pictati in tehnica fresca de catre mesterii locali, Ilie Zugravul din Teius si Constantin Zugravul din Zmeuret, picturile realizate fiind reprezentative pentru stilul bizantin. Asa cum reiese si din inscriptia realizata de acesti pictori, lacasul a fost terminat in anul 1826, iar pictura a fost finalizata in anl 1828. Datorita bunavointei satenilor din imprejurimi, care au constribuit finaniar, s-au ridicat aici in anii 1932 si intre 1963 si 1968 mai multe cladiri, pentru chiliile maicutelor de aici si pentru staretie.

Fie ca viziteaza aceasta parte a tarii pentru izvoarele de apa sulfuroasa din zona, precum cele de la Baile Govora sau Olanesti, fie pentru pitorescul peisajelor, an de an, turistii vin intr-un numar foarte mare la acest schit, unde gasesc linistea necesara.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>