Schitul Oneaga

lacas de cult lacase de cult obiective turistice judetul botosani obieectiv religios

 

Schitul Oneaga

Schitul Oneaga este un lacas de cult ortodox, situata in mijlocul padurii de stejar de pe Dealul Manastirii, la aproximativ doi kilometri de satul Oneaga, localitatea Cristesti, judetul Botosani, Moldova, localizata la distanta de opt kilometri de Manastirea Sihastria Voronei, cea de care si apartine canonic. Accesul se face fie din satul Oneaga, fie de la Manastirea Sihastria Voronei, drumul fiind greu accesibil.

Album foto Schitul Oneaga

Harta zonala Schitul Oneaga

Descriere Schitul Oneaga

Schitul Oneaga a fost construit, ca biserica de mir, in anul 1775 de catre boierul Neculai Cristescu, propietar al mosiei si al localitatii Cristesti, fiind ridicata din barne de stejar si purtand hramul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe. Slujbele religioase erau oficializate de catre ieromonahi de la Manastirea Vorona, de care depindea administrativ sau preoti de mir aflati in localitatea Oneaga.

Dupa o functionare de aproximativ 82 de ani, in anul 1862, biserica din lemn a fost demontata si transportata in localitatea Vanatori, judetul Botosani, printr-o ordonanta domneasca, motivul fiind ca monahii ce slujeau biserica au oficiat cununia dintre Gheorghe Cristescu si verisoara acestuia, Pulcheria, fiica logofatului Alexandru Mavrocordat, incalcand canoanele Bisericii Ortodoxe.

Biserica din barne de stejar a fost remontata si folosita ca biserica de mir, iar pe locul vechiului schit, in padurea de stejar de pe Dealul Manastirii a ramas doar Sfanta Masa, din piatra si cimitirul, pe care credinciosii din zona au imprejmuit-o cu gard.

Dupa caderea regimului comunist, in anul 1994, la initiativa Episcopului-Vicar Calinic Botosaneanul al Iasului si cu aprobarea mitropolitului Daniel Ciobotea a fot reinfiintat Schitul Oneaga, inchinat Sfintei Nascatoare de Dumnezeu si Pururea Fecioarei Maria, purtand hramul Acoperamantul Maicii Domnului.

In anul 1995 s-a inceput construirea noii biserici, realizata din zid, pe temelie de beton, iar trei ani mai tarziu, aceasta a fost finalizata. Tot in aceea perioada au fost realizate icoanele, catapeteasma din lemn de stejar, pardoselile si o cladirea noua cu trapeza. Slujba de sfintire a lacasului de cult a avut loc in anul 1999, oficializata de catre Preafericitul Parinte Daniel, pe vreme arhipastoririi ca Mitropolit al Moldovei si Bucovinei.

Intre anii 2000 si 2002, lucrarile au continuat cu ridicarea clopotnitei, a gardului din piatra de rau aflat la intrarea in curtea schitului, a grajdului pentru animale, a unui fanar si a unei noi fantani.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Muzeul de Masti Populare Tugui Gheorghe, Rezervatia Padurea Vorona, Cetatile Dacice Stancesti, Manastirea Zosin, Rezervatia Forestiera Padurea Tudora, Manastirea Cosula, Lacul din Padurea Baisa, Manastirea Agafton si Orasul Botosani.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>