Schitul Pahomie

lacas de cult manastiri obiective turistice judetul valcea schit schituri

 

Schitul Pahomie

Aflat pe teritoriul localitatii Baile Olanesti, din judetul Valcea, Schitul Pahomie este considerat un colt de rai vrancean. Manastirea ortodoxa a fost inscrisa pe Lista monumentelor istorice si ii are ca intemeietori pe Pahomie monahul si Sava Haiducul.

Album foto Schitul Pahomie

Harta zoala Schitul Pahomie – Valcea

Descriere Schitul Pahomie

Potrivit pisaniei actuale, istoria monumentului a inceput in anul 1520, cand se spunea ca Sava si Pahomie monahul ar fi ridicat o biserica pe suprafata unei stanci, prezentand-o sub numele de Schitul Pahomie de la Izvorul Frumos.

O alta pisanie releva faptul ca Pahomie ar fi fost de fapt celebrul ban Barbu Craiovescu, care, in aceeasi perioada in care recladea Manastirea Bistrita, a zidit si acest schit, de care se leaga o poveste. Se spune ca atunci cand Barbu Craiovescu se afla la Izvorul Frumos, cautand drumul din masivul Buila spre Sibiu, acesta si-a gasit refugiul in schit.

Data intalnita in pisanie este anul 1684, insa, aceasta data reprezinta de fapt repararea schitului, an in care a avut loc si renovarea Manastirii Bistrita de catre Constantin vel Spatar, cel care mai tarziu va fi stiut sub numele de Constantin Branconveanu. Leromonahul Cleope Tudoran este de parere ca manastirea a fost ridicata de Constantin Brancoveanu, iar monahul Pahomie ar fi ridicat o mica manastire de lemn aflata la o mare distanta de acest loc.
Un document care vorbeste despre existenta schitului este cel al lui Alexandru Moruzzi, din anul 1793, in care se afirma ca “biserica se afla spre darapanare cu totul”.

In anul 1880, biserica a fost parasita de vietuitori, aceasta daramandu-se si lasand in urma doar ruinele care conturau ferestrele si temeliile care fusesera odata. Renovarea din anul 1952 a urmat liniile vechii constructii, readucand-o la forma initiala. Data de 30 septembrie 1956 a avut o mare importanta pentru schit, fiind data in care a avut loc sfintirea de catre episcopul Iosif al Ramnicului si incredintarea spre parintele Veniamin de la Schitul Patrunsa.

Biserica schitului este situata aproape in intregime sub stanca muntelui, fiind impartita doar in altar si naos. Exista aici un pridvor de dimensiuni mici, deschis, fara ferestre. Fatadele din exterior au fost vopsite in alb, iar acoperisul a fost realizat din tabla.

Pictorul Stan Hermeanu, ajutat de Vasile Ciugulin, este cel care a realizat fresca bisericii. Datorita inundatiilor si a trecerii timpului, picturile au suferit grave deteriorari, fapt care a determinat o refacere a acestora in anul 1997 de ierodiaconul Popa Nicolae, originar din Perisani.

In vestul bisericii se afla cladirea destinata pentru staretie, alaturi de trapeza, bucarie si chilii, cladiri ridicate de mesterii zidari din localitatea Costesti.
Credinciosii care doresc sa ajunga la Schitul Pahomie pot accesa DN 64A, pornind din Ramnicu Valcea, spre Baile Olanesti, ajungand in PausestiMaglasi, mai apoi parcurgand drumul forestier ce duce la Izvorul Frumos.

Odata ajunsi aici, va recomandam o drumetie prin Parcul National Buila Vanturaritacel mai mic parc national din Romania. Alte obiective indicate spre vizitare sunt: Schitul Patrunsa, Schitul Iezer, Schitul Bradu, Schitul Jgheaburi.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. dana
    2013-03-18
    22:33:42

    Am fost acolo si am fost profund impresionata de frumusetea locului.Paradisul pe pamant!

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>