Schitul Tibucani

lacas de cult lacase de cult obiective turistice judetul neamt schit

 

Schitul Tibucani

Schitul Tibucani este un lacas de cult ortodox de calugari situat in mijlocul unei poieni inconjurate de paduri seculare aflata pe raza localitatii Tibucani, judetul Neamt, Moldova, fiind localizata in partea de nord-est a judetului Neamt, pe malul drept al raului Moldova si la aproximativ 22 kilometri de orasul Piatra Neamt si 30 kilometri de orasul Targu Neamt. Accesul se face din localitatea Tibucani pe DC23, aproximativ 5 kilometri pana la poarta manastirii.

Album foto Schitul Tibucani

Harta zonala Schitul Tibucani

Descriere Schitul Tibucani

Schitul Tibucani a fost ridicat in anul 1777, la initiativa catorva monahi din obstea staretului Manastirii Secu, Paisie Velicicovschi, fiind ctitorita de spatarul Iordachi Cantacuzino Deleanu. Lacasul de cult cu hramul Sfanta Maria Magdalena este construit din barne de stejar, asezate pe o temelie de piatra de rau, avand trasaturile arhitecturale simpliste, evidentiate prin cele trei turle de pe acoperis si arcadele pridvorului deschise. Interiorul bisericii este impartit in pronaos, naos si altar, avand o catapeteasma din lemn de tei sculptat, pictata in stil neobizantin, poleita cu aur.

Prima interventie de refacere si consolidare asupra schitului s-a petrecut in anul 1823, cand s-a construit turnul clopotnita aflat la poarta lacasului, schimbarea acoperisului cu tabla si inzestrarea bisericii cu obiecte de cult, toate pe cheltuiala boierului Aga Ionita Botez.

In anul 1935 s-au construit o noua biserica cu hramul Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, cu arhitectura caracteristica secolului al XX-lea si chiliile ce cuprind staretia si arhondaricul. Noul lacas de cult a fost construit pe temelie de piatra, imbracata in exterior in sindrila de lemn si pictata in interior in fresca. Biserica cu hramul Intrarea in Biserica a Maicii Domnului a fost sfiintita in anul 2007 de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel.

La Schitul Tibucani a functionat un centru cultural teologic din perioada staretului de la Manastirea Secu, Paisie Velicicovschi, fapt dovedit scriptic in Pomelnicul schitului si manuscrisele aflate in biblioteca Manastirii Secu.

Biserica cu hramul Sfanta Maria Magdalena se afla pe Lista Monumentelor Istorice din judetul Neamt si este una dintre cele mai importante obiective turistice din judetul Neamt.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Muzeul Memorial Ion Creanga din Humulesti, Manastirea Razboieni, Stanca Serbesti, Casa Memoriala Veronica Micle din Targu Neamt, Cetatea Neamt, Manastirea Pestera, Statiunea Balneoclimaterica Baltatesti, Schitul Horaicioara, Manastirea Varatec, Rezervatia Forestiera Codrii de Arama si Rezervatia Forestiera Padurea de Argint.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>